Nu, nici Biserica și nici Patriarhul nu sunt singuri, ci acei care blamează Biserica neamului lor  vor rămâne însingurați și îndurerați, fiindcă au ales vrajba în loc de armonie, dezbinarea în loc de unitate, ura în loc de iubire, scrie Arhim. Mihail Daniliuc, într-un editorial pentru Ziarul Lumina.

Punctul de vedere este o reacție la articolul intitulat „Cum de a rămas Biserica singură”, în care autorul, jurnalistul Cristi Șelaru, analizează relația dintre Biserică și societatea românească din 1990 până-n prezent, concluzionând că „Biserica și Patriarhul Daniel au rămas singuri și așa intră în 2020”.

„Personal, am apreciat efortul autorului de a reliefa cât a suferit Biserica pe timpul regimului totalitar ateu, dar și în ultimii 30 de ani, când unii din frații noștri au găsit de cuviință s-o acuze de toate lipsurile din societatea românească. Da, opinia publică, manipulată adeseori de unii cu interese meschine sau de dictatura ratingului, a prezentat trunchiat sau deficitar mare parte din aspectele vieții noastre bisericești, refuzând să se oprească la multitudinea de laturi pozitive și mărginindu-se să reliefeze cazuri izolate de indisciplină ori unele scăderi ale clericilor”, scrie Arhim. Mihail Daniliuc.
Potrivit Arhim. Mihail Daniliuc, "Biserica niciodată nu va rămâne singură, deoarece Cârmuitorul ei Cel nevăzut, Hristos Dumnezeu, veghează ca ea să treacă prin talazurile istoriei călătorind către veșnicie”.

„Ori de câte ori unii semeni de-ai noștri, prin venele cărora curge sângele aceluiași popor, au lovit Biserica strămoșească, „maica neamului românesc”, după cum o numea Eminescu, nu a suferit doar ea, ci și Hristos. Crud adevăr! Și totuși Domnul nu obosește să ne iubească, să ne ierte, să ne păsuiască, poate-poate ne vom veni în fire, ca oarecând fiul cel bezmetic, ce s-a întors în brațele părintelui, luându-și iertare. Dovada? Se pregătește iarăși să coboare smerit printre noi, tainic născându-Se la Betleem, iar duhovnicește în inimile fiecăruia din cei ce-L așteaptă, chiar și în sufletele celor ce au pricinuit suferințe Bisericii”, subliniază Arhim. Mihail Daniliuc.