ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Institutului de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, prof. dr. Ioan Bolovan, a luat poziție față de scandalul grupului statuar Școala Ardeleană și somează arhitectul maghiar care și-a bătut joc de statuile Școlii Ardelene și a lui Emil Racoviță din Cluj să le pună la loc.

„RESPECTAȚI STATUILE ÎN FORMA LOR ORIGINALĂ!”

„Am luat act, cu îngrijorare și profundă nemulțumire, despre inițiativa specialiștilor coordonați de Arh. Macalik Arnold Ernő vis-à-vis de privarea de soclu a renumitului ansamblu statuar al Corifeilor Școlii Ardelene din fața clădirii Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, opera marelui Romul Ladea.

Mai nou, am aflat și despre eliminarea din peisajul Străzii Mihail Kogălniceanu a bustului ilustrului savant Emil Racoviță plasat, inițial, în fața Colegiului Național cu același nume, una din cele mai prestigioase unități de învățământ din Cluj, Transilvania și România deopotrivă. 

Cu aceeași indignare aflăm și despre „varianta de rezervă” care se preconizează pentru destinul acestui simbol științific și academic atât de apreciat de către generații și generații de elevi care, revenind la fosta lor școală, aleg să mai zăbovească câteva clipe în fața celui care este, și acum, patron spiritual al instituției. 

Ni se pare inacceptabil și de prost gust ca un astfel de simbol științific și academic să fie mazilit/aruncat, acolo unde o mai fi loc, în curtea școlii Colegiului! La fel de revoltătoare ni se pare și libertatea pe care, cu nonșalanță, și-au luat-o specialiștii sus pomeniți în a decide, cum, mai nou, este potrivit, „în acord cu peisajul”, să stea faimosul ansamblu statuar Școala Ardeleană.

Trăim, împreună, într-o comunitate multi-etnică și multi-culturală în care RESPECTUL RECIPROC NU SE DISCUTA, SE AFIRMĂ! O comunitate, cu adevărat matură, trebuie să știe să își respecte reciproc simbolurile, iar o inițiativă de regenerare urbană NU POATE FI O INTERFAȚĂ PENTRU ELIMINAREA DIN PEISAJ A UNOR SIMBOLURI CARE ONOREAZA O COMUNITATE, ÎN PRIMUL RÂND CEA ROMÂNEASCĂ.

În lumea civilizată, proiectele de regenerare urbană se construiesc/gândesc, ținându-se cont și de istoria locului, de specificul, tradițiile și simbolurile mari care, prin faptele lor memorabile, au creat rădăcini puternice cu acele locuri, cu acele instituții! 

În Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană se impune, în mod obligatoriu, tuturor membrilor respectarea demnității umane, a libertății, democrației și a valorilor fiecărei comunități în parte. Acestea nu pot fi batjocorite sau eliminate din peisajul urban prin decizii arbitrare!

Le reamintim specialiștilor care se ocupă de renovarea Străzii Mihail Kogălniceanu faptul că o statuie/un bust plasat în fața unei școli este parte din povestea/istoria/identitatea acelei școli! Iar istoria unei instituții de învățământ, cu simbolurile care onorează identitatea sa de brand, nu poate fi ștearsă/eliminată din peisaj! Nici măcar de dragul unui demers modern de regenerare estetică a țesutului urban! 

Spre exemplu, anul trecut, în urma unei inițiative lăudabile a comunității, Fundația „Bolyai Collegium” din Târgu Mureș a decis să curețe statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István. Acest remarcabil ansamblu statuar a fost dezvelit chiar în fața Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș încă în ziua de 8 septembrie 1957, cu ocazia celei de-a 400-a aniversări de la înființarea Colegiului Reformat.

Așa cum statuile lui Izsák Márton și Csorvássy István din fața Liceului „Bolyai Farkas” merită respect, tot la fel, Școala Ardeleană și bustul lui Emil Racoviță din fața Colegiului Național „Emil Racoviță” merită același respect!
 
Toate statuile/busturile merită respectul și prețuirea noastră, prin urmare apelul pentru specialiștii Casei de Arhitectură Macalik Arnold Ernő, pentru Comisia Monumentelor Istorice și nu în ultimul rând pentru Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu poate fi decât unul:

REFACEȚI ANSAMBLUL ȘCOALA ARDELEANĂ AȘA CUM A FOST 50 DE ANI ! 

PUNEȚI BUSTUL LUI EMIL RACOVIȚĂ ÎNAPOI!”, a transmis Institutul de Istorie.