ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documente de mare valoare din istoria României au fost digitalizate și incluse în prima bază de date de acest gen din țară. Printre ele se numără acte scrise de Vlad Țepeș sau Mircea cel Bătrân. Proiectul a fost realizat de către Universitatea București, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cea mai veche scrisoare în limba română și documente scrise de Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân sau Radu Mihnea, domnitori ai Țării Românești, pot fi consultate on-line de oricine. Toate documentele medievale ale Arhivelor Naționale ale României, însumând peste 55.000 de manuscrise, au fost restaurate, scanate și sunt accesibile gratuit.
 
80% din documentele arhivei sunt în limba latină. 10 la sută în slavonă și română, iar 10 la sută în alte limbi. Arhiva medievală digitalizată a costat aproape 4 milioane de lei, din care peste 85% sunt bani norvegieni nerambursabili.

Cu un singur click pe site-ul arhivamedievala.ro vor putea fi descoperite adevărate "comori" istorice. De exemplu, scrisorile lui Vlad Țepeș către primarul Brașovului, în care domnitorul îi cere găzduire în cazul în care turcii invadează Țara Românească. 
 
Online poate fi găsit și cel mai vechi document în limba română – Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Benckner Iohann. Toate documentele scanate au fost luate din Arhiva Națională a României. Înainte de această etapă, 1.000 dintre manuscrise au fost restaurate.


Arhivele Naționale și-au propus să digitalizeze în următorii ani și alte documente. Prioritate vor avea cele care sunt cele mai des solicitate de cercetători și care au o importanță istorică deosebită.