ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale va achiziționa 272 de transportoare blindate, contractul urmând să fie semnat, cel mai probabil, în vara acestui an.

Anunțul a fost făcut marți, la București, cu ocazia conferinței cu tema „Primul program de amploare pentru Armata României și industria națională: transportorul blindat 8X8”, la care au participat reprezentanți din conducerea Romarm, Patromil, Rheinmetall Defence, Comisilor de Apărare din Parlamentul României și Ministerului Apărării Naționale.

„Am așteptat cu interes această întâlnire și constat bunele intenții ale participanților la acest program prioritar. Totodată, am un mesaj foarte clar pentru dumneavoastră, concentrați-vă eforturile și oferiți o soluție clară, tangibilă Armatei României”, a spus în cadrul întâlnirii generalul-maior Cătălin-Adrian Moraru, locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente.

Noul program de înzestrare se va derula pe baza acordului semnat în noiembrie 2016, pe timpul Guvernului Cioloș, între compania românească ROMARM și compania germană Rheinmetall Defence, scrie România Liberă.

La acea dată, premierul Dacian Cioloș declara că „este într-o fază foarte avansată un parteneriat al Rheinmetall cu o companie din România care va construi în România un transportor blindat și deci care va folosi resurse din România, care va crea locuri de muncă în România, va folosi și tehnologia Rheinmetall și pe ceea ce s-a lucrat în România. Cred că este un interes atât pentru partenerul respectiv, cât și pentru România pentru că o parte din acești bani vor rămâne în România și vor crea locuri de muncă aici și chiar capacitate de producție”.

Potrivit înțelegerii, se va forma o companie mixtă care va realiza cercetarea, dezvoltarea și producerea unui nou model de transportor blindat 8X8. Producția este estimată a începe în anul 2019 la Uzina Automecanica Moreni, care face parte din Compania Națională ROMARM.

Cele 272 de vehicule care vor fi contractate în anul 2017 vor reprezenta doar un prim lot, întrucât necesarul total de transportoare blindate al Forțelor Terestre Române este de circa 600 de bucăți. Potrivit unei decizii care a fost deja adoptată în CSAT, valoarea totală a contractului va ajunge la două miliarde de euro.

În prima etapă, participarea industriei românești de apărare la acest program va fi de circa 40 la sută, urmând să crească treptat până la 60 la sută.