ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii militari canadieni au văzut în pandemie o ocazie unică de a testa tehnici de propagandă pe un public neștiutor, concluzionează un raport al Forțelor canadiene publicat recent, scrie Ottawa Citizen.

Guvernul federal nu a cerut niciodată așa-numita campanie de operațiuni de informare și nici cabinetul nu a autorizat inițiativa dezvoltată în timpul pandemiei COVID-19 de către Comandamentul canadian al operațiunilor comune, condus pe atunci de lt.-generalul Mike Rouleau.

Dar comandanții militari au crezut că nu aveau nevoie de aprobarea autorităților superioare pentru a dezvolta și a continua planul lor, a declarat generalul-maior în retragere, dr. Daniel Gosselin, care a fost chemat să investigheze planul, a concluzionat în raportul său.

Planul de propagandă a fost elaborat și pus în aplicare în aprilie 2020, chiar dacă Forțele canadiene recunoscuseră deja că "operațiunile de informare, politicile și doctrinele de țintire și de operațiuni de informare vizează adversarii și au o aplicare limitată într-un concept intern".

O copie a investigației Gosselin din 2 decembrie 2020, precum și alte documente conexe, a fost obținută de ziariști folosind legea privind accesul la informații.

Planul conceput de Comandamentul canadian pentru operațiuni comune, cunoscut și sub numele de CJOC(Canadian Joint Operations Command), se baza pe tehnici de propagandă similare celor folosite în timpul războiului din Afganistan. 

Campania prevedea "modelarea" și "exploatarea" informațiilor.

Șeful de atunci al Statului Major al Apărării, generalul Jon Vance, a închis inițiativa de propagandă a CJOC după ce mai mulți consilieri ai săi au pus la îndoială legalitatea și etica din spatele planului. 

Vance l-a adus apoi pe Gosselin pentru a examina modul în care CJOC a putut dezvolta și lansa operațiunea de propagandă fără aprobare.

Investigația lui Gosselin a descoperit că planul nu a fost doar ideea unor specialiști în propagandă militară "pasionați", ci sprijinul pentru utilizarea unor astfel de operațiuni de informare a fost "în mod clar o mentalitate care a pătruns în gândirea de la multe niveluri ale CJOC". Cei din comandament au văzut în pandemie o "oportunitate unică" de a testa astfel de tehnici pe canadieni.

Opiniile prezentate de contraamiralul Brian Santarpia, pe atunci șeful de stat major al CJOC, au rezumat atitudinea comandamentului, a notat Gosselin în raportul său. "Aceasta este cu adevărat o oportunitate de învățare pentru noi toți și o șansă de a începe să introducem operațiunile de informare în rutina noastră (CAF-DND)", a declarat contraamiralul.

Comandamentul a văzut răspunsul militar la pandemie "ca pe o oportunitate de a monitoriza și de a colecta informații publice pentru a spori gradul de conștientizare în vederea unei mai bune luări de decizii de comandă", a stabilit Gosselin.

De asemenea, Gosselin a subliniat că personalul CJOC a avut o "atitudine de dispreț palpabil" față de sfaturile și preocupările exprimate de alți lideri militari.

Directiva pentru planul de propagandă a fost emisă de CJOC la 8 aprilie 2020, dar a fost nevoie până la 2 mai a aceluiași an pentru ca ordinul lui Vance de a-l închide să intre în vigoare.

Gosselin a recomandat o revizuire cuprinzătoare a politicilor și directivelor privind operațiunile de informare ale Forțelor Canadiene, în special a celor care pot avea un impact asupra oricăror activități pentru misiunile interne.

Există o dezbatere continuă în interiorul cartierului general al apărării naționale de la Ottawa cu privire la utilizarea tehnicilor de operațiuni de informare. Unii ofițeri de relații publice, specialiști în informații și planificatori de rang înalt doresc să extindă domeniul de aplicare a acestor metode în Canada pentru a le permite să controleze și să modeleze mai bine informațiile guvernamentale pe care le primește publicul. Alții din cadrul cartierului general se tem că astfel de operațiuni ar putea duce la abuzuri, inclusiv ca personalul militar să inducă în eroare în mod intenționat publicul canadian sau să ia măsuri pentru a viza parlamentarii opoziției sau pe cei care critică guvernul sau politica militară.

Citiți mai multe detalii AICI