ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Apărării Naționale se pregătește să extindă baza militară de la Kogălniceanu, care va aparține NATO. Este vorba de o investiție aprobată în noiembrie anul trecut de fostul Guvern Dăncilă, investiție estimată la 12,17 miliarde lei cu tot cu TVA.

Potrivit site-ului Profit.ro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) este gata să exproprieze un număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, constând în terenuri în special extravilane, dar și intravilane, cele mai multe agricole, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Astfel urmează să se implementeze megaproiectul extinderii, upgradării și modernizării infrastructurii bazei militare aeriene Kogălniceanu, investiție estimată la peste 12 miliarde de lei care va transforma baza într-una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune, transmite Profit.ro.

Cele mai multe dintre terenurile care urmează să fie expropriate pentru extinderea bazei Kogălniceanu aparțin unor persoane fizice, însă printre expropriați se numără și societăți comerciale, precum și autoritățile locale din Mihail Kogălniceanu și Lumina.
 
De exemplu, armata va expropria terenuri arabile ale subsidiarei locale a producătorului spaniol de oțet Vinagrerias Riojanas, un business cu rulaj anual de peste 2,6 milioane lei.
„Sumele individuale estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu" sunt în cuantum de 110.019.998,41 lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale (…)”, se menționează în hotărârea de guvern de aprobare a declanșării exproprierilor, intrată marți în vigoare.