ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a efectuat exerciții militare antiteroriste în stânga Nistrului, sfidând din nou protestele repetate ale Chișinăului prin care s-a cerut stoparea oricăror aplicații militare pe teritoriul Republicii Moldova, scrie deschide.md.

Potrivit concepției aplicațiilor, grupurile de presupuși teroriști au încercat să mineze obiectele de infrastructură militară pentru a lua ostatici din rândul militarilor și a civililor. „Asemenea exerciții antiteroriste au loc în mod regulat și au ca scop excluderea completă a posibilității de organizarea a unor atacuri teroriste împotriva militarilor ruși din Transnistria”, se menționează în comunicatul Districtului Militar Vest.  

Amintim că, în august 2016, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a emis, un comunicat de presă prin catalogând exercițiile militare din Transnistria cu implicarea GOTR drept „sfidătoare și inadmisibile”.

„Luând act de scopul declarat al aplicațiilor militare în cauză, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră că astfel de acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni, ca fiind sfidătoare și inadmisibile. Judecând după declarațiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciții militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfășurat, inclusiv forțarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivocuri că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău.

Autoritățile de la Chișinău susțin că aplicațiile militare au fost organizate fără o informare și coordonare cuvenită și ar reprezenta „o demonstrație de forță și o sfidare la adresa mecanismelor de negociere și pacificare”.