ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiali ai Guvernului israelian și ai Hamas au confirmat joi convenirea unui acord de încetare a focului în Gaza după 11 zile de ostilități, timp în care gruparea militantă Hamas a trimis sute de rachete în Israel, iar aviația israeliană a bombardat enclava, atacurile soldându-se cu circa 250 de morți și mult mai mulți răniți. De asemenea, cel puțin două blocuri-turn, dintre care unul găzduia sedii ale mai multor agenții de presă, au fost culcate la pământ în Gaza prin bombardamente aeriene. 

Israelul și Hamas vor înceta focul de-a lungul graniței Fâșiei Gaza începând de vineri, de la ora locală 02:00 (aceeași cu ora României), a declarat un oficial al facțiunii islamiste palestiniene, ceea ce ar putea duce la o posibilă încetare a celor mai violente lupte din ultimele decenii, informează France24

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat încetarea „reciprocă și necondiționată” a focului după o întrunire a cabinetului de securitate petrecută la ore târzii. Guvernul a acceptat în unanimitate o propunere egipteană, însă cele două părți încă negociau momentul intrării în vigoare a armistițiului.

Un oficial Hamas a declarat pentru Reuters că încetarea focului va fi „reciprocă și simultană”.

Cu toate acestea, la numai câteva minute după aceste anunțuri, părțile au schimbat din nou focuri pe ultima sută de metri dinaintea armistițiului. Sirenele au avertizat apropierea unor rachete în comunitățile israeliene de frontieră, iar un reporter Reuters a auzit un atac aerian în Gaza.
 
La orele 2.00, palestinienii au ieșit în stradă, celebrând victoria, altfel anunțată de ambele părți. VIDEO:
 
 
 
De la începutul luptelor pe 10 mai, oficialii sanitari din Gaza spun că peste 230 de palestinieni, inclusiv 65 de copii și 39 de femei, au fost uciși și peste 1.900 au fost răniți în urma bombardamentelor aeriene israeliene. La rândul său, Israelul recunoaște că a ucis cel puțin 160 de combatanți în Gaza.

Autoritățile israeliene au raportat circa 12 morți pe teritoriul lor, precum și câteva sute de răniți care au primit tratament medical după atacurile cu rachete palestiniene.

Israelul a declarat că a fost ținta a aproximativ 4.000 de rachete trase dinspre Gaza, unele dintre ele eșuând la scurt timp după lansare, iar altele fiind distruse de sistemul inteligent de apărare aeriană Iron Dome al armatei israeliene.

Civilii din ambele părți sunt epuizați de frică și durere, având nevoie urgentă de o pauză a ostilităților neîntrerupte, a concluzionat un reprezentant regional al Crucii Roșii. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews