ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin au anunțat joi un armistițiu menit să pună capăt mai multor săptămâni de violențe în regiunea siriană Idlib și să reducă riscul creșterii tensiunilor între Ankara și Moscova, informează AFP

După mai mult de 6 ore de negocieri la Kremlin, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat, într-o conferință de presă comună cu omologul său rus, că acordul de încetare a focului în regiunea siriană Idlib intră în vigoare la miezul nopții de joi spre vineri. Liderul de la Ankara și-a luat angajamentul să colaboreze pentru un armistițiu „durabil”.

Conform textului acordului, începând din 15 martie cele două țări vor organiza patrule comune pe o porțiune extinsă din autostrada M4, care traversează regiunea siriană Idlib și constituie un ax crucial pentru regimul Assad. Va fi pentru prima dată când turcii și rușii patrulează împreună în această zonă.

Totodată, Moscova și Ancara au convenit să implementeze un „culoar de securitate” pe o distanță de 6 kilometri, de-o parte și de alta a autostrăzii M4, sau o zonă tampon de 12 kilometri lățime în total. Parametrii care definesc această zonă vor fi stabiliți în următoarele 7 zile, potrivit textului înțelegerii.

Acordul trebuie să pună capăt mai multor săptămâni de lupte intense în regiunea Idlib, ultimul bastion controlat de rebeli și de jihadiști în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit împotriva forțelor regimului Bașar al-Assad, susținute de Rusia.

Violențele petrecute în zonă au provocat o catastrofă umanitară: circa un milion de persoane strămutate înspre frontiera turcă și pierderi grele în rândul Armatei Turciei, care a pierdut câteva zeci de soldați, uciși în atacurile recente din nord-vestul Siriei.