ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățeni din Australia, Marea Britanie și Polonia se numără printre cele șapte persoane care lucrau pentru bucătăria World Central Kitchen a celebrului bucătar Jose Andres și care au fost ucise luni într-o lovitură aeriană israeliană în centrul Fâșiei Gaza, a anunțat ONG-ul, potrivit Reuters.

Lucrătorii, printre care se aflau și palestinieni și un cetățean cu dublă cetățenie din Statele Unite și Canada, călătoreau în două mașini blindate inscripționate cu logo-ul WCK și un alt vehicul, a precizat WCK într-un comunicat.

În ciuda coordonării mișcărilor cu Forțele de Apărare israeliene, convoiul a fost lovit în timp ce părăsea depozitul său din Deir al-Balah, după ce a descărcat peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe mare, a precizat WCK.

"Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci și un atac împotriva organizațiilor umanitare care se arată în cele mai cumplite situații în care alimentele sunt folosite ca armă de război", a declarat Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen.

"Acest lucru este de neiertat".

Armata israeliană a declarat că face o analiză amănunțită la cele mai înalte niveluri pentru a înțelege circumstanțele a ceea ce a numit un incident tragic.

"Forțele de apărare israeliene depun eforturi ample pentru a permite livrarea în siguranță a ajutorului umanitar și au lucrat îndeaproape cu WCK în eforturile lor vitale de a furniza alimente și ajutor umanitar populației din Gaza", a declarat armata.

Andres, care a înființat WCK în 2010, trimițând bucătari și alimente în Haiti după un cutremur, a declarat anterior că are inima frântă și că este îndurerat pentru familiile și prietenii celor care au murit.

"Guvernul israelian trebuie să oprească această ucidere fără discernământ", a declarat el pe rețelele de socializare.

"Trebuie să înceteze să restricționeze ajutorul umanitar, să înceteze să ucidă civili și lucrători umanitari și să înceteze să folosească mâncarea ca armă. Nu mai trebuie să se piardă vieți nevinovate. Pacea începe cu umanitatea noastră comună. Trebuie să înceapă acum".

Într-o declarație, gruparea islamistă Hamas a declarat că atacul a avut ca scop terorizarea lucrătorilor agențiilor umanitare internaționale, descurajându-i de la misiunile lor.

AUSTRALIA CONFIRMĂ DECESUL

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a confirmat moartea lucrătorului umanitar Lalzawmi "Zomi" Frankcom, în vârstă de 44 de ani, și a declarat că guvernul său a contactat Israelul pentru a cere ca cei responsabili să fie trași la răspundere.

"Aceasta este o tragedie umană care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată, este complet inacceptabilă și Australia va căuta să obțină o răspundere deplină și adecvată", a declarat el marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Albanese a declarat că civilii nevinovați și lucrătorii umanitari trebuie să fie protejați și și-a reiterat apelul pentru o încetare durabilă a focului în Gaza, împreună cu mai mult ajutor pentru a-i ajuta pe cei care suferă de "lipsuri enorme".

O înregistrare video obținută de Reuters a arătat paramedicii mutând cadavrele într-un spital și afișând pașapoartele a trei dintre cei uciși.

"Avem inima frântă și suntem profund tulburați de lovitura care a ucis lucrătorii umanitari @WCKitchen în Gaza", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, pe rețelele de socializare.

"Lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar trebuie să fie protejați în timp ce livrează ajutoare de care este nevoie cu disperare și îndemnăm Israelul să investigheze rapid ceea ce s-a întâmplat."

WCK a declarat că își întrerupe imediat operațiunile din regiune și că va lua în curând decizii cu privire la viitorul activității sale.

WCK livrează ajutoare alimentare și pregătește mese pentru persoanele aflate în nevoie. Luna trecută, WCK a declarat că a servit peste 42 de milioane de mese în Gaza în 175 de zile. 

WCK a fost implicat în primul transport de ajutoare către Gaza prin intermediul unui coridor maritim din Cipru, în luna martie. Un al doilea transport maritim de ajutoare WCK, de 332 de tone, a ajuns în Gaza la începutul acestei săptămâni.

De la începerea operațiunilor în 2010, organizația a livrat alimente pentru comunitățile afectate de dezastre naturale, pentru refugiații de la granița cu SUA, pentru personalul medical în timpul pandemiei COVID-19 și pentru persoanele aflate în conflictele din Ucraina și Gaza.