ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Donald Trump riscă până la patruzeci de ani de închisoare, amenzi usturătoare și interdicția de a mai candida vreodată la o funcție publică dacă va fi condamnat pentru cele patru acuzații federale formulate împotriva sa de către comisia din 6 ianuarie, luni, scrie dailymail.

Cei nouă membri ai Comisiei speciale a Camerei pentru investigarea atacului din 6 ianuarie au votat în unanimitate pentru a-l trimite pe fostul președinte la Departamentul de Justiție sub acuzația de instigare la insurecție, conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, obstrucționarea unui act al Congresului și conspirație pentru a face o declarație falsă.

Și nu a exclus alte acuzații în viitor. În plus, comisia, în raportul său de sinteză publicat luni, a notat că „există suficiente dovezi" că ar putea exista acuzații pentru unul sau mai multe capete de acuzare în fiecare incident federal.

Comitetul consideră că există dovezi mai mult decât suficiente pentru o trimitere în judecată penală a fostului președinte Trump pentru că i-a ajutat sau i-a ajutat și încurajat pe cei de la Capitoliu care s-au angajat într-un atac violent împotriva Statelor Unite”, a anunțat membrul comisiei, deputatul Jamie Raskin, democrat din Maryland.

„Comisia a  prezentat dovezi semnificative că președintele Trump a avut intenția de a perturba tranziția pașnică de transfer al nostru în temeiul Constituției noastre”, a spus el.

Trump a negat în mod repetat că a comis vreo infracțiune. El a făcut afirmația falsă că frauda electorală l-a făcut să piardă alegerile prezidențiale din 2020. De asemenea, el a criticat activitatea comisiei și i-a numit pe membrii acesteia „bătăuși politici”.

Luni, el a susținut că este victima democraților care nu vor ca el să candideze din nou la Casa Albă - pentru că ar câștiga.

„Oamenii înțeleg că Biroul Democrat de Investigații, DBI, vor să mă împiedice să candidez la președinție pentru că știu că voi câștiga și că toată această afacere de a mă urmări în justiție este la fel cum a fost punerea sub acuzare - o încercare partizană de a mă marginaliza pe mine și pe Partidul Republican”, a scris el pe platforma Truth Social.

„Acuzațiile false formulate de Comitetul de Desecretizare extrem de partizan din 6 ianuarie au fost deja depuse, urmărite și judecate sub forma farsei de punere sub acuzare nr. 2. Am învins în mod convingător. Double Jeopardy anyone!” a adăugat el. 

Nu este clar dacă Departamentul de Justiție sau avocatul special, Jack Smith, care supervizează anchetele DoJ legate de Trump, va prelua acuzațiile sau îi va urmări în justiție pe fostul președinte și pe aliații săi.

Smith a declarat luna trecută că va urma procedura departamentului în activitatea sa.

„Voi exercita o judecată independentă”, a declarat Smith într-un comunicat, adăugând că anchetele vor avansa rapid spre 'orice rezultat pe care îl dictează faptele și legea'.

Între timp, comisia din Camera Reprezentanților nu a exclus alte acuzații în viitor pentru fostul președinte.

Și și-a prezentat raționamentul pentru cele patru acuzații pe care le-a recomandat împotriva fostului președinte. De fapt, din cele 17 constatări specifice din raport, 15 se axează pe rolul lui Trump în conspirația pentru răsturnarea rezultatelor alegerilor din 2020.

„Aceste dovezi au condus la o concluzie dominantă și directă: cauza centrală a zilei de 6 ianuarie a fost un singur om, fostul președinte Donald Trump, pe care mulți alții l-au urmat”, se arată în raport. „Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără el”. 

Obstrucționarea unei proceduri oficiale (18 U.S.C. § 1512) 

Acuzația cu cele mai multe pedepse cu închisoarea este obstrucționarea unei proceduri oficiale.

Dacă este condamnată, aceasta este pasibilă de o amendă de până la 100.000 de dolari și până la 20 de ani de închisoare.

Statutul federal interzice obstrucționarea procedurilor oficiale, inclusiv a celor care au loc în fața Congresului.

Membrii comisiei susțin că Trump a încercat să zădărnicească numărarea oficială a voturilor din colegiul electoral de către Congres pe 6 ianuarie, îndemnându-și susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu.

„Pe baza dovezilor, președintele Trump a încercat să împiedice sau să întârzie numărarea voturilor legale certificate ale Colegiului Electoral din mai multe state”, afirmă comisia în rezumatul său.

Legea cere să se dovedească faptul că orice interferență cu o procedură a Congresului a fost făcută 'în mod corupt' pentru a se putea obține o condamnare.

Comitetul susține că Trump a avut un scop „corupt”, deoarece a fost avertizat în prealabil că nu putea opri legal numărarea voturilor electorale. În cadrul audierilor televizate, comisia a arătat că membri ai echipei juridice a propriei Casei Albe a lui Trump i-au spus în repetate rânduri că nu poate anula rezultatele alegerilor.

Grupul de experți a petrecut o perioadă semnificativă de timp în audierile sale publice pentru a arăta cum Trump și unii dintre aliații săi făceau presiuni asupra vicepreședintelui de atunci Mike Pence pentru a trimite rezultatele colegiului electoral înapoi la state.

Pence, în calitate de vicepreședinte, avea rolul ceremonial de a supraveghea certificarea rezultatelor colegiului electoral în Congres. El nu avea puterea legală de a face ceea ce dorea președintele Trump.

Membrii comisiei susțin că nu sunt singurii care au ajuns la o astfel de concluzie cu privire la acțiunile lui Trump, care a încercat să se agațe de puterea sa prezidențială.

În rezumatul executiv, ei notează că personalul comisiei a trebuit să împiedice prezentarea de dovezi judecătorului David Carter de la Curtea Federală de Districtul Federal în audieri anterioare privind revendicările oficialilor lui Trump privind privilegiul executiv.

„Pe baza dovezilor”, a declarat judecătorul Carter, „Curtea consideră că este mai probabil” că președintele Trump a încercat în mod corupt să obstrucționeze sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie 2021.

De asemenea, comisia l-a sesizat pe avocatul lui Trump, John Eastman, și pe alții pentru încălcări ale acestui statut.

Procurorii de la Departamentul de Justiție au folosit acuzația de obstrucționare în aproape 300 de cazuri penale pentru a descrie mulțimea de susținători MAGA care s-a năpustit asupra Capitoliului pe 6 ianuarie.

Dar avocații apărării au replicat că DoJ a extins acuzația federală dincolo de domeniul său de aplicare inițial și a folosit-o pentru a incrimina un comportament care seamănă foarte mult cu un protest protejat de Primul Amendament.

Conspirație pentru fraudarea Statelor Unite (18 U.S.C. § 371) 

Cea de-a doua acuzație cu care se confruntă Trump este conspirația pentru fraudarea SUA, pentru care, dacă va fi găsit vinovat, riscă o amendă și o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Statutul presupune încercarea de a obstrucționa funcția guvernului prin înșelăciune, meșteșug sau înșelăciune, sau cel puțin prin mijloace necinstite. O infracțiune federală apare aici atunci când două sau mai multe persoane se pun de acord să comită o anumită infracțiune.

Comisia îl acuză pe Trump că a conspirat cu Eastman, avocatul Jeffrey Clark și alte persoane pentru a opri certificarea rezultatelor alegerilor.

Eastman i-a prezentat lui Trump o teorie potrivit căreia Pence, în rolul său de vicepreședinte, ar putea respinge alegătorii sau întârzia certificarea. Mai mulți experți constituționali au declarat că vicepreședintele nu are astfel de puteri.

În raportul său de luni, comisia a afirmat că Rudy Giuliani și șeful de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, ar fi putut, de asemenea, să fi făcut parte din această conspirație, dar a adăugat că "această comisie nu încearcă să determine toți participanții la conspirație, dintre care mulți au refuzat să răspundă la întrebările acestei comisii".

Conspirație pentru a face o declarație falsă (18 U.S.C. §§ 371, 1001) 

Cea de-a treia acuzație este conspirația pentru a face o declarație falsă, care poate da până la ani de închisoare dacă este condamnată.

Aceasta presupune să faci declarații false guvernului, ceea ce comisia îl acuză pe Trump că a făcut atunci când, prin intermediul altor persoane care au acționat la ordinul său, a prezentat Congresului liste de falși electori.

Insurecție 18 U.S.C. § 2383 

Cea de-a patra și ultima acuzație este insurecția, care presupune până la 10 ani de închisoare dacă este condamnat, dar care ar putea, de asemenea, să-l împiedice pe Trump să candideze din nou la președinție.

Este văzută ca fiind cea mai gravă acuzație împotriva fostului președinte și ar putea fi cel mai greu de dovedit. Departamentul de Justiție nu a acuzat pe nimeni de insurecție în cele peste 900 de cazuri penale în care au fost implicați revoltații din 6 ianuarie.

„Este o infracțiune federală gravă, ancorată în însăși Constituția, care se opune în mod repetat insurecțiilor și violenței domestice„ a declarat luni Raskin la anunțarea acuzației. 

Legea stipulează că 'oricine incită, pune pe picioare, ajută sau se angajează în orice rebeliune sau insurecție împotriva autorității Statelor Unite sau a legilor acestora, sau oferă ajutor sau confort în acest sens, va fi amendat în temeiul acestui titlu sau încarcerat cel mult zece ani, sau ambele; și va fi incapabil să dețină orice funcție în cadrul Statelor Unite'.

Grupul susține că Trump, atunci când s-a adresat susținătorilor săi de pe Ellipsa din fața Casei Albe pe 6 ianuarie, i-a incitat să mărșăluiască spre Capitoliu.

De asemenea, comisia notează că Trump a fost pus sub acuzare pentru 'Incitare la insurecție' atunci când Camera a votat pe această temă în cadrul celei de-a doua proceduri de punere sub acuzare. 

Trump a fost achitat de Senat. 

De asemenea, subliniază că judecătorul federal Amit P. Mehta a pus bazele cazului de insurecție în februarie, când a decis că o serie de procese civile legate de 6 ianuarie, intentate împotriva lui Trump, pot merge mai departe.

Mehta a decis că Trump nu a exercitat doar libertatea de exprimare atunci când a cerut mulțimii de la mitingul său din 6 ianuarie să mărșăluiască spre Capitoliu și să "lupte ca dracu'".

Demersul de luni al comisiei din Camera Reprezentanților este pentru prima dată în istoria americană când Congresul a sesizat un fost președinte pentru urmărire penală.

Departamentul de Justiție îl investighează deja pe Trump în chestiunea documentelor descoperite la reședința sa de la Mar-a-Lago, dintre care multe ar fi clasificate. El le-a adus cu el de la Casa Albă, ceea ce reprezintă o încălcare a Legii privind documentele prezidențiale.

Un raport din octombrie a precizat că procurorii de la DoJ consideră că „există suficiente dovezi” pentru a-l acuza pe Trump în acest domeniu, dar grupul 'nu a făcut o recomandare oficială' către procurorul general Merrick Garland, care are aprobarea finală. 

Garland ar trebui să aprobe o anchetă suplimentară sau acuzații. 

Recomandările comisiei nu au nicio greutate juridică și Garland nu este obligat să le ia în considerare atunci când ia vreo decizie.

Dar reprezentantul democrat Adam Schiff, membru al comisiei, a declarat reporterilor după audierea de luni că speră că Departamentul de Justiție va lua în serios dovezile prezentate.

„Cred că în ziua în care vom începe să acordăm permisii președinților sau foștilor președinți sau persoanelor cu putere sau influență este ziua în care putem spune că acesta a fost începutul sfârșitului democrației noastre”, a spus el.

Comisia din 6 ianuarie, creată de democrați pentru a studia originile revoltei care a întrerupt certificarea alegerilor prezidențiale din 2020, își încheie activitatea înainte de încheierea lucrărilor Congresului.

Este de așteptat ca aceasta să facă publice toate transcrierile interviurilor cu martorii. Și, miercuri, va publica raportul său complet și final privind concluziile sale. 

Oficialii, în cele 17 luni de investigație, au colectat peste 140.000 de documente și au realizat peste 1.000 de interviuri cu consilieri ai lui Trump, cu persoane care au provocat revolta și cu oficiali despre care susțin că au fost implicați direct sau indirect în revoltă. 

 Audierea finală de luni a fost cea de-a zecea.