Mărturie a Părintelui Nicolae Crăcea, fost deținut politic timp de 10 ani:  Ultima tortură pentru Mircea Vulcănescu

"S-a întâmplat să fiu scos pentru tortură în aceeași serie cu Mircea Vulcănescu.Torturarea mea s-a terminat și acum zăceam aruncat într-un colț pe jos. La rând era Mircea Vulcănescu. După ce l-a torturat prin bătaia pe tot corpul (pentru a nu știu câta oară) a căzut în nesimțire. Era plin de sânge. Un țigan robust l-a luat de un picior, târându-l pe jos. Capul i se bălăngănea în dreapta și-n stânga ca o minge legată cu o sfoară trasă de un copil zglobiu, în joacă.

Cum trecea tocmai prin dreptul meu, m-am târât puțin ca să îi îmbrățișez capul și să-l încurajez. Se vedea că nu este mort. Țiganul care îl târa m-a îndepărtat cu o lovitură de bocanc în piept, care mi-a tăiat respirația.Cred că aceasta a fost ultima tortură pentru bravul bărbat. Îmbăindu-l cu apă rece pentru a-și veni în fire, a contractat o congestie pulmonară și după câteva zile a murit, sporind mormintele necunoscuților de pe câmpul din vecinătate cu încă unul."

Mai multe despre martirul Mircea Vulcănescu la Mărturisitorii.ro

Citiți și EXCLUSIV: Dosarul lui Mircea Vulcănescu de la CNSAS (PDF). 68 de ani de la intrarea martirului în ceata Sfinților Mărturisitori Creștin-Ortodocși Români ai Secolului al XX-lea