ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încleștarea de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol a luat sfârșit după mai bine de lună de asediu al rușilor împotriva membrilor batalionul Azov baricadați înăuntru.

Sute de soldați ucraineni, care până acum au refuzat să se predea, au făcut-o în cele din urmă luni noaptea.

Reporterii Reuters relatează că au văzut „o duzină de autobuze” transportând  luptători ucraineni care au părăsit perimetrul uzine luni”.

Numărul ucrainenilor nu a putut fi determinat cu precizie, dar Reuters și ale agenții internaționale vorbesc de peste 300 de soldați care au părăsit labirintul subteran în care au stat baricadați.

Ministra adjunctă a Apărării din Ucraina, Ganna Maliar, a declarat:

„Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați din fosta oțelărie asediată Azovstal, din portul Mariupol. Alți 53 de răniți grav (soldați) au fost evacuați din Azovstal către clinica din apropiere de Novoazovsk pentru îngrijiri medicale.”

Batalionul Azov a publicat pe Telegram o declarație în care afirmă că „pun în aplicare decizia aprobată de comandamentul militar suprem pentru a salva vieți omenești”.

Partea rusă a confirmat și ea că „a fost încheiat un acord pentru evacuarea răniților”.

Presa rusă relatează pe larg despre încheierea asediului de la Azovstal, Russia Today difuzând și primele imagini.

Moscow Times îl citează pe Volodimir Zelenski care a salutat predarea în deplină securitate:

„Țin să subliniez: Ucraina are nevoie de eroii săi în viață. Acesta este principiul nostru.”

Un alt video, de dimineață: