ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația „Calea Neamului” și Societatea Cultural-Patriotică „Avram lancu” din România organizează sâmbătă, 18 septembrie, începând cu ora 16, în imediata apropiere a statuii baronului Samuel von Brukenthal, un protest împotriva ridicării acestui monument în Piața Mare a municipiului Sibiu.

Considerăm că dezvelirea statuii respective în Piața Mare a orașului Sibiu, constituie o gravă ofensă adusă Națiunii Române, având în vedere faptul că baronul Samuel von Brukenthal a deținut funcția de guvernator al Transilvaniei (1777-1787) în cea mai tragică perioadă din istoria românilor transilvăneni, perioadă în care națiunea română, deși majoritară dintotdeauna în Transilvania, a fost lipsită de recunoaștere, fiindu-i anulate cele mai elementare drepturi, prin cea mai cruntă oprimare națională, religioasă, economică și socială. Din înalta sa funcție, baronul Samuel von Brukenthal a fost direct răspunzător de izbucnirea revoltei pentru eliberare națională, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, precum și de condamnarea la moarte prin frângerea trupurilor cu roata a conducătorilor Răscoalei, intrați în istorie și în memoria colectivă a poporului român ca Martiri ai Neamului Românesc.

Considerăm, de asemenea, că alegerea președintelui Klaus Johanis de omagiere a baronului Brukenthal și ignorarea omagierii eroului național Avram lancu constituie o gravă eroare și o mare ofensă adusă eroilor neamului românesc, deoarece omagierea acestui simbol al reprimării libertății naționale a fost girată de la nivelul celei mai înalte funcții în statul român. Să omagiezi opresorul în dauna victimelor opresiunii este inacceptabil în secolul XXI, după toate standardele democratice. În raport cu fostul guvernator al Transilvaniei din timpul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, pentru președintele României trebuie să primeze atitudinea nefastă a baronului Samuel von Brukenthal față de milioanele de români transilvăneni și nu contribuția culturală a acestuia, contribuție care oricum este expusă în Muzeul care îi poartă numele, din municipiul Sibiu.

Având în vedere toate aceste fapte, sâmbătă, 18 septembrie, vom cere cu fermitate Primăriei Sibiu să înlăture din Piața Mare a orașului statuia lui Samuel von Brukenthal, ca un gest de minim de respect pentru jertfa de sânge a românilor care au luptat pentru dreptate libertate și egalitate în Transilvania.

Asociația „Calea Neamului”                                                                 Președinte, Mihai Tîrnoveanu

Societatea „Avram lancu” din România                                               Președinte, Tiberiu Groza