ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Asociația Elevilor din județul Vrancea organizează, în întâmpinarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie), o serie de evenimente culturale în satele de munte din Vrancea, dar și în Râmnicu Sărat și Buzău, informează pagina web a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Ateliere de lectură, demonstrații artistice și donații de cărți sunt doar o parte dintre surprizele pregătite de cele două asociații, ghidate de maxima filosofului Constantin Noica, potrivit căruia „Când un tânăr crește frumos, iese parcă din strâmbătate o lume întreagă”.

Activitățile culturale constau în interpretarea în fața copiilor și adolescenților din fiecare comunitate sătească a unor fragmente reprezentative din Literatura Română. Totodată, micilor spectatori li se mai prezintă o Demonstrație Artistică ce dovedește, pe baza textelor unor mari oameni de cultură români, că spiritualitatea creștină este și temeiul, dar și șansa de dăinuire a culturii române. La sfârșit, copiii primesc în dar cărți.

Fragmentele literare și Demonstrația artistică sunt interpretate de membrii Asociației Elevilor din județul Vrancea, iar darurile sunt împărțite de membrele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Printre parteneri se numără și Platforma Civică Apolitică ÎMPREUNĂ.

Seria de evenimente se desfășoară cu binecuvântarea Arhiepiscopului Ciprian, care subliniază importanța și actualitatea nevoii de a transmite copiilor și tinerilor valorile ce fundamentează cu adevărat caracterul acestora.

Întâia manifestare din această serie a avut loc duminică, 5 ianuarie, în comuna Valea Sării, jud. Vrancea.

„Pentru că Vrancea e mare cât inima României, Ziua Culturii Naționale a început deja în Vrancea arhaică, la Valea Sării. S-a recitat din Mihai Eminescu și Lucian Blaga. S-au interpretat fragmente din Constantin Noica, Simion Mehedinți, Vasile Băncilă, Mircea Vulcănescu, Petre Țuțea, toate demonstrând adevărul esențial al culturii române si anume că spiritualitatea creștină este și temeiul, dar și șansa ei de dăinuire”, a scris duminică, pe social media, Asociația Femeilor Ortodoxe - Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

Următoarele acțiuni similare vor avea loc joi, 9 ianuarie, în comuna Vintileasca și duminică, 26 ianuarie, în localitatea Podul Nărujii. Cei care doresc să se implice sunt rugați de organizatori să scrie un mesaj la adresa: asociatiafemeilorortodoxebzvn@gmail.com