ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Eroii români nu vor fi uitați niciodată! În satul Țânțăreni, din raionul Telenești, a fost ridicat un monument în amintirea celor zece ostași din localitate, căzuți pentru apărarea patriei în Primul Război Mondial. Lucrarea, în valoare de peste o sută de mii de lei, a fost realizată de Asociația "Monumentum", transmite TVR Moldova.

Construcția reprezintă un vultur de bronz cu aripile desfăcute și cu o cruce în cioc. Autorii spun că acesta este un simbol al demnității, rezistenței, devotamentului și iubirii față de patrie. Sprijin pentru ridicarea momentului a venit și din România.

IOAN MATE primar, Sânmihaiu de Câmpie, jud. Bistrița-Năsăud, România: „Știu că suntem frați. Știu că prin noi curge același sânge. De aceea, l-am ajutat să construiască acest frumos monument. Datorită faptului că facem parte din același popor, am făcut, vom face și vom rămâne în continuare același popor. Am crezut că este bine și cred și în ziua de astăzi că, este bine să ne ajutăm și să putem colabora.”

Lucrările de construcție și amenajare a monumentului au durat puțin peste două luni.

DUMITRU STOICA primar, Țânțăreni, raionul Telenești: „Am avut un suport la proiectarea monumentului din partea AO ,,Monumentum", și în special din partea lui Iulian Rusanovschi, care ne-a ajutat să cercetăm arhivele române și să-i găsim pe sătenii noștri care au decedat în Primul și al Doilea Război Mondial.”

„Am avut și bunei și străbunei care au luptat. Știm ce înseamnă războiul, pacea face diferența. Mai bine să fii sărac, dar să fie pace.”

„Au fost oameni buni cei, care au pus temelie la acest monument. E o memorie pentru noi, e un lucru bun.”

ALEXANDRU MUTURNIUC președinte, A. O. "Monumentum": „În total, asociația noastră a restabilit și edificat 54 de monumente. Ele, în mare parte au fost ridicate în cinstea eroilor români, dar este vorba și despre acele monumente sau edificii, care au fost prezente pe teritoriul Basarabiei în perioada interbelică, până la ocupația sovietică.”

Cel mai recent monument ridicat de Asociația "Monumentum" este cel al regelui Ferdinand I, în curtea Universității Alecu Russo din Bălți, la 105 ani de la unirea Basarabiei cu România.
 
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane și monument
 
Ar putea fi o imagine cu monument și text
 
Ar putea fi o imagine cu monument