ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația PRO VITA București a adresat o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care cere promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Solicitarea asociației vine în contextul în care CCR a respins zilele trecute sesizarea președintelui asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În urma acestei decizii a CCR, participarea elevilor la orele de așa-numită „educație sanitară”, conținând noțiuni de educație sexuală și contraceptivă, se va face numai cu acordul scris al părinților. „Nu vedem ce rațiuni ar putea fi invocate pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament, o astfel de decizie putând fi cu greu percepută altfel decât o obstrucție inechitabilă față de actorii sociali implicați”, susțin semnatarii scrisorii. Aceștia consideră că, în calitate de părinți, o bună educație se face prin cooperare și prin încredere, nu prin desconsiderarea sau diminuarea rolului părinților, care au dreptul constituțional de a-și crește proprii copii potrivit cu propriile convingeri filosofice, religioase, etice. 


Publicăm mai jos textul integral al scrisorii

 
„Către Președinția României
D-lui Președinte al României, Klaus Werner Iohannis

Stimate domnule Președinte,

Vă scriem în calitate de părinți, reprezentanți ai unor ONG-uri de profil și ai societății civile, pentru a vă solicita promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 
Considerăm promulgarea legii ca fiind un act firesc și necesar datorită a) legitimității legii în cauză; b) importanței menținerii unei cooperări deschise, bazate pe încredere, între școală, părinți și copii; c) promovării unei viziuni largi privind educarea sanitară, sexuală sau pentru viață a elevilor1. 
 
Legitimitatea legii
 
Având în vedere că legea a fost adoptată de Parlamentul României, fiind susținută de un spectru larg politic ce nu se reduce la un oarecare partid, iar obiecțiile de neconstituționale formulate de dvs. au fost constatate ca fiind neîntemeiate de Curtea Constituțională, procedural și substanțial legea întrunește toate criteriile legitimității democratice. Nu vedem ce rațiuni ar putea fi invocate pentru o eventuală reîntoarcere a legii la Parlament, o astfel de decizie putând fi cu greu percepută altfel decât o obstrucție inechitabilă față de actorii sociali implicați.
 
Cooperare și încredere
 
Buna educare a copiilor se face începând prin respectarea cadrului constituțional ce definește autoritatea parentală, rolul școlii, drepturile elevilor. Considerăm regretabilă și dăunătoare social tentativa unor organizații activiste2 de a introduce conflict și diviziune între rolul părinților, al școlilor și al elevilor în procesul educațional. 
Buna educație se face prin cooperare și prin încredere, nu prin desconsiderarea sau diminuarea rolului părinților, care au dreptul constituțional de a-și crește proprii copii potrivit cu propriile convingeri filosofice, religioase, etice. Încrederea se obține prin recunoașterea tuturor părților sociale din cadrul societății civile, nu doar a anumitor organizații cu profil ideologic pronunțat.
 
Viziune pentru o educație eficientă
 
Trăim într-o societate plurală din punct de vedere cultural. Promovarea unei concepții înguste despre educația sexuală nu va reuși să rezolve problemele sociale provocate de disfuncțiile familiale, sociale și instituționale și nici nu va pregăti pentru viață viitorii adulți. Conversația despre aceste subiecte trebuie să fie realmente sensibilă față de convingerile, credințele și practicile culturale ale părinților și copiilor. În acest domeniu nu există rețete, cu atât mai puțin atunci când au substrat ideologic și uniformizator, ci atenție, delicatețe, tact și înțelegere.
 
Având în vedere toate acestea, vă solicităm respectuos promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

Semnează
 
Asociația PRO VITA București 
Alianța Familiilor din România
Alianța Părinților
Asociația Ortodoxia Tinerilor (Galați)
Asociația Creștin Ortodoxă „Mama Olga” (Piatra Neamț)
Asociația Glasul Vieții (Iași)
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Iași
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Brașov
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Tg. Jiu
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Iași
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Arad
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Cluj-Napoca
Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) filiala Oradea
București, 5 octombrie 2020

Iohannis a decis în vară să conteste  legea la CCR, printre altele, pe motiv că actul normativ face referire la programe de "educație sanitară", înlocuind termenul folosit în prezent - acela de programe de "educație sexuală". Președintele susținea că, din redactare, nu reiese cu claritate dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor sau că educația sanitară este cea în vederea prevenirii acestora, și că prin eliminarea sintagmei "cel puțin o dată pe semestru" textul a devenit neclar.