ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Prematurilor se pregătește de inaugurarea primului Centru Integrat pentru Prematuri din Romania. Într-o postare pe Facebook, Asociația anunță părinții din București și Ilfov că lista programărilor este deschisă.

Familiile cu bebeluși prematuri beneficiază de evaluări gratuite Kinetoterapie pentru copii și Evaluare psihologică (părinți și copii). Cei care doresc să facă programări o pot face înscriindu-se la link-ul de mai jos. 


În România, 10% dintre nașterile anuale au loc înainte de termen, adică la fiecare 30 de minute, un copil vine mai repede pe lume. După zilele critice din maternitate, un prematur are nevoie de vizite permanente la medici și specialiști la intervale mai scurte decât un copil născut la termen. Un bebeluș îndelung spitalizat ori prematur are nevoie de examene medicale complete până la vârstă de 12 ani. În  grija pentru dezvoltarea lui normală intră mai mulți specialiști precum medicul neonatolog și/sau pediatru care face examinările medicale, psihologul care face exerciții astfel încât să-i dezvolte capacitățile intelectuale, precum și programe de kinetoterapie, care uneori, în efortul de recuperare, pot necesita și ani de zile de terapii. Relația cu specialistul trebuie menținută pe termen lung până la maturitate, iar în România nu există un centru unde copilul să fie evaluat într-un singur loc, de către mai mulți specialiști. Părintele aleargă în mai multe instituții și stă la cozi, indiferent de condițiile meteo sau de vârsta copilului.

Prin acest centru, care se va inaugura la București, ne propunem să adunăm, în timp, cât mai multe specialități și să includem cât mai multe servicii de recuperare și evaluare medicală (neonatologie, oftalmologie, neurologie, psihologie recuperatorie etc). În plus, costurile pentru o astfel de evaluare și intervenție depășesc veniturile mici/medii și uneori familiile renunță la terapii sau la controalele medicale, precizează Asociația Prematurilor pe site-ul său.