ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori a descoperit, în cadrul unui studiu asupra a 20 mărci de mușchi file, că toate conțin nitrit de sodiu, 6 din 10 mărci conțin mai mult de 4 aditivi, iar 5 din 10 mărci conțin soia. De asemene, studiul a arătat că există și, ați citit bine, ”mușchi file cu proteină din lapte”.  Un alt aspect important semnalat de Asociația Pro Consumatori  este că aromele sintetice din compoziția mușchiului file conțin și monoglutamat de sodiu. Recomandarea APC, prin vocea președintelui său, este aceea ca oaemenii să cumpere numai acele mărci de mușchi file care au menționat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 96%. Iar în 100 grame mușchi file trebuie să existe cel puțin 96 grame carne.

 
Acesta este comunicatul integral:


Mușchi file cu 14 aditivi alimentari!

Mușchi file cu proteină din lapte!

6 din 10 mărci conțin mai mult de 4 aditivi!

5 din 10 mărci conțin soia!

8 din 10 mărci conțin zahăr adăugat!

7 din 10 mărci conțin caragenan!

5 din 10 mărci conțin arome sintetice!

5 din 10 mărci conțin monoglutamat de sodiu!

Mușchi file colorat cu carmin!

Mușchi file cu adaos de sfeclă roșie!

Conținutul de sare din 100 grame produs variază între 2 grame și 3,6 grame!

Conținutul de proteine din 100 grame produs variază între 15,2 grame și 25,6 grame!

Toate mărcile analizate conțin nitrit de sodiu!

Una din 10 mărci de mușchi file sunt afumate natural cu lemn de fag!

Aromele sintetice din compoziția mușchiului file conțin și monoglutamat de sodiu!

Prețul unui kg de mușchi file variază între 26,30 lei și 46,50 lei!

Asociația Pro Consumatori membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 20 mărci de mușchi file. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Mușchiul filé face parte din bunătățile de care se bucură consumatorii de carne de porc. Acești consumatori consideră cu mult zel că porcul este „cea mai bună legumă", iar pentru cei ce susțin cu multe argumente că numai pasărea este o carne cu adevărat sănătoasă, aceiași împătimiți consumatori au un răspuns tranșant: „Nu e pasăre ca porcul!". De dragul adevărului, trebuie să observăm că denumirea mușchi filé este defectuoasă, adică este considerată pleonastică pentru că și mușchi, și filé înseamnă cam același lucru: țesut fibros moale din corpul animalelor, prin intermediul căruia se produc mișcările corpului în urma contracțiilor musculare. Este adevărat că filé-ul este doar carnea superioară situată în lungul șirei spinării. Corect ar fi să se spună filé de porc, filé de vită, filé de pește etc,. pentru că mușchi filé înseamnă mușchi de mușchi. Dar, limba unui popor e suferitoare, iar limba românului se bucură nespus la contactul cu o felie de mușchi filé bine afumat. Din punct de vedere merceologic, mușchiul filé este o specialitate din carne de porc, obținută din mușchiuleț (după buna tradiție) și din mușchii mari. Tehnologia presupune buna fasonare a mușchiului, sărare, condimentare și tratamentul termic (fierbere și afumare sau numai afumare și uscare). Forma de prezentare este dependentă de formula de preparare: articolele realizate prin condimentare umedă (imersare, injectare, suprapresiune etc.) și fierbere se prezintă ca produse suculente, turgescente chiar în exces și aproape întotdeauna feliate și ambalate în vid sau în atmosferă modificată; cele condimentate „în sec" și afumate la rece, apoi uscate avansat se prezintă ca țesuturi cu tușeu uscat, abia perceptibil unsuros, consistență fermă, secțiune lipsită de lichid și urme vizibile de afumare uscată. Produsele preparate în formula afumat-uscat au min. 90% carne, aspect care stă la baza programelor lor de promovare. Cantități necunoscute oficial de mușchi filé se prepară casnic, în formulă ECO dar și în variate alte formule, sănătoase, fără mulți aditivi, de către consumatorii pasionați, pentru nevoile lor familiale curente și mai ales ocazionale (de Crăciun). Păstrarea mușchiului filé este dependentă de varianta de preparare: cel preparat prin afumare-uscare se păstrează mai multe săptămâni în spații reci, ambalat nepretențios; cel preparat în varianta fiert și afumat se livrează ambalat ermetic (feliat, adesea) și însoțit de indicația lăsării câteva minute a ambalajului deschis pentru a se elibera atmosfera de gaz protector; după deschiderea ambalajului, produsul trebuie păstrat la rece și consumat în max. 2-3 zile.

Mușchiul filé este considerat o hrană selectă și sănătoasă: conține 15,2 -25,6g proteine/100 g produs, are puține calorii (80-169 kcal/100g produs) și conținut mic de grăsime (max. 5g/100g produs). Chiar și acele articole, lăudate ca fiind „dietetice", conțin min. 15g proteine (deși nu știm câte sunt de origine animală). Consumul mușchiului filé este sănătos dacă nu devine excesiv de frecvent și dacă este însoțit de consumarea și a altor alimente care să compenseze lipsurile nutriționale specifice acestui produs (de pildă, pentru consumatorii de carne este necesară completarea meniului cu produse din carne „integrală", cum ar fi ciorbele și supele din carne cu os). În consumul produselor din carne de porc (aflate la mare cinste pe mesele populației din mediul urban, unde 7 români din 10 le consumă săptămânal), mușchiul filé ocupă locul al doilea după salamurile crud-uscate. Apetit ridicat pentru mușchiul filé prezintă tinerii de 20-35 ani, din care putem bănui că mulți sunt necăsătoriți și ocupați cu serviciul.

Succesul în creștere al mușchiului filé poate fi atribuit unor redescoperiri ale meritelor cărnii de porc, îndeosebi ale cărnii raselor autohtone (Mangalița – ale cărorproduse sunt deja comercializate la preț cel puțin dublu) și ale repunerii în discuție a importanței hrănirii animalelor de carne în libertate, cu produse naturale (jir, ghindă) care imprimă cărnii savoare, frăgezime etc. Mai mult, aceste rase au o carne bogată în grăsimi Omega-3, atât de lăudate pentru virtuțile lor pentru sănătatea consumatorilor. O sumedenie de opinii, mai mult sau mai puțin justificate, au ajutat carnea de porc să se compare cu cea de pasăre, chiar s-o devanseze în importanță pentru sănătate. 

Top 5 mărci de muschi file după conținutul declarat de carne:

Angst - 99% cotlet de porc;

Reinert (96% cotlet de porc), Cămara noastră (96% mușchi de porc);

Matache Măcelaru – 90% cotlet de porc;

Aldis (85% file de porc), Casa Gustului (85% cotlet de porc);

Carrefour - 68% muschi de porc.


Top 5 mărci de mușchi file după conținutul declarat de proteine:

Angst – 25,6 grame;

Aldis – 22 grame;

Matache Macelaru – 21,4 grame;

Reinert, Casa Secuiului, Cămara noastră – 20 grame;

Meda, Diana – 18 grame.

„Cea mai mare cantitate de mușchi filé se prepară în formula umedă, care asigură randamente supraunitare (dintr-un kilogram de mușchi crud rezultă mai mult de un kilogram de produs finit) și rămâne și comestibilă suficient de mult timp ca urmare a ambalării sigure și a numeroaselor substanțe protectoare adăugate. Aceste produse sunt comercializate la un preț de circa 2-3 ori mai mare față de cel al materiei prime (mușchiul crud). De regulă, aceste produse au un conținut de carne nedeclarat, un conținut îngrijorător de mare de aditivi și multă apă. O cantitate limitată de mușchi filé pentru piață se produce în formula uscată (chiar dacă sărarea se face în saramură, prin imersie, nu prin injectare), care presupune afumare la rece (scumpa tradiție cerea ca spațiul de afumare să aibă o temperatură de circa 10 grade Celsius, condiții în care nu se formează în carne compușii cancerigeni care îi obsedează pe consumatorii contemporani) și uscarea lejeră la rece; această formulă de preparare are randamente de circa 0,7 (adică dintr-un kilogram de mușchi crud se obțin circa 700 grame de mușchi filé). Mușchiul astfel preparat se vinde la un preț de circa 3-4 ori mai mare decât prețul mușchiului preparat prin tehnologie umedă. Dacă ținem seama că prepararea uscată este specifică produselor din clasa ECO, trebuie să considerăm că materia primă nu poate fi cea din supermarket (ca cea folosită la mușchiul filé umed), ci din surse ecologice, unde prețul este sensibil mai mare. Sortimentul superior este afumat obligatoriu cu fum de fag; sortimentul modest se afumă prin imersare în „fum lichid”-   Prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE București.

Mușchiul file ar trebui să fie o bucată de carne fiartă, condimentată și afumată cu fum natural! Din păcate, 9 din 10 produse sunt fabricate dintr-o pastă de carne cu adaos de soia, proteină din lapte, zaharuri, extracte de condimente, drojdie și aditivi alimentari. În cazul produselor din carne, și nu numai, calitatea acestora este influențată în mare măsură de ponderea ingredientului principal. Din păcate, foarte puțini producători declară conținutul de carne din produsele pe bază de carne. Un alt aspect căruia consumatorii ar trebui să-i acorde o importanță deosebită este declarația nutrițională. Aceasta ne oferă informații despre cantitatea de proteine, grăsimi și sare din 100 grame produs. Vă recomand să cumpărați numai acele mărci de mușchi file care au menționat pe etichetă procentul de carne, care nu trebuie să fie mai mic de 96%. Astfel în 100 grame mușchi file trebuie să existe cel puțin 96 grame carne.” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Nu putem să încheiem acest studiu decât cu recomandarea de a citi lista de ingrediente a tuturor produselor alimentare pe care le cumpărați. Este foarte important pentru sănătatea dvs. să înțelegeți eticheta produselor. În cazul produselor din carne, vă recomandăm să alegeți produse cu un procent cât mai mare de carne și cu o listă scurtă de ingrediente.