Asociația Radu Beligan, înființată pentru a cinsti memoria maestrului scenei românești și a promova marile valori ale teatrului nostru, se pregătește de centenarul nașterii aceluia care afirma: „M-am născut odată cu România Mare și sunt legat ombilical de ea”. Este anunțul postat pe Facebook de fiica marelui actor, născut la 14 decembrie 1918 și trecut la cele veșnice la 20 iulie 2016, cu o carieră în teatru, film, radio și televiziune de aproape opt decenii.

Acesta este crezul celui mai longeviv actor care a jucat pe vreo scenă. Șaptezeci și șapte de ani de carieră, 80 de roluri în teatru, peste 30 în film, nenumărate înregistrări radio și apariții televizate sunt reperele unei vieți exemplare. Un actor uriaș, căruia teatrul i-a fost casă, masă, familie și care mai spunea că alături de noi, cei din public, a călătorit frumos. ‘Dacă viață e o călătorie scurtă, s-o facem la clasa I’. Actorul, omul, pedagogul, mentorul multor generații de tineri, autorul de cărți Radu Beligan, personalitate care s-a bucurat de o imensă popularitate în rândul românilor, intelectual rasat, trăitor la răscruci de vremi, deseori ‘înotător’ împotriva curentului, va fi omagiat printr-o serie de acțiuni la care și-au unit forțele mai multe instituții (Primăria Municipiului București, Academia Română, Teatrul Național și Asociația Prietenii Teatrului Național, Teatrul de Comedie, Muzeul Național al Literaturii Române, primăria comunei Filipești) alături de Asociația Radu Beligan. Mulțumiri tuturor pentru sprijin.

Programul pe care Asociația Radu Beligan l-a definitivat este:

9 decembrie, ora 13.00 - comuna Filipești - inaugurarea în incinta Casei de Cultură Radu Beligan a punctului muzeistic cu obiecte din patrimoniul artistului, precum și a noii fațade a clădirii. Va fi difuzat filmul Radu Beligan, Legenda Comediei, producție a Teatrului de Comedie – instituție înființată de marele actor, iar George Mihăiță, actualul director al Teatrului de Comedie, va prezenta recitalul Mihăiță, Reconstituirea unei vieți.

12 decembrie, ora 18.00 - Muzeul Național al Literaturii Române, sala Perpessicius - Radu Beligan, om de carte. Prezintă: Elena Loreta Popa, Raluca Tulbure, Anamaria Beligan. Cu participarea-surpriză a unor personalități îndrăgite din lumea teatrului și a literelor.

13 decembrie, ora 19.00 - Teatrul de Comedie - lansarea expoziției Oanei Maria Cajal, Radu Beligan – gânduri în oglindă. Vor vorbi: Sanda Vișan, Irina Margareta Nistor, Oana Maria Cajal, Anamaria Beligan. Inaugurarea Premiului Radu Beligan, care va fi decernat unui tânăr actor al scenei românești.

14 decembrie, ora 11.00 - Academia Română, aula Heliade Rădulescu - acțiune omagială la care vor participa: acad. Răzvan Theodorescu, actrițele Simona Bondoc și Valeria Gagialov, regizorul Grigore Gonța, ambasadorul Andrei Magheru, scriitoarele Oana Maria Cajal și Anamaria Beligan.

14 decembrie, (ora urmează a fi anunțată) - Teatrul Național București - conferință, inaugurarea unei expoziții dedicate maestrului, lansarea albumului Radu Beligan 100.

Și cum ‘nimic nu se poate construi fără dăruire, credință în valorile fundamentale ale umanității și fără iubire’, Asociația Radu Beligan va invită să îi fiți alături în demersul ei de a lupta pentru cinstirea valorilor adevărate ale teatrului românesc, condamnate de multe ori la uitare sau nepăsare, primul pas fiind sărbătorirea centenarului nașterii lui Radu Beligan”, precizează comunicatul.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews