ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe asociații de elevi atrag atenția asupra „pericolului” pe care îl presupune reluarea cursurilor după finalizarea stării de urgență. Organizațiile pledează pentru realizarea unui plan de reglementare a școlii online.
 De asemenea, reprezentanții elevilor consideră riscantă reluarea cursurilor, în condițiile în care nu există hotărâri care să garanteze siguranța elevilor.

„În ultimele zile, în spațiul public au existat mai multe dezbateri cu privire la posibilitatea redeschiderii unităților de învățământ preuniversitar din întreaga țară după încetarea stării de urgență, mai exact, la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. Inclusiv ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat în nenumărate rânduri că sănătatea elevilor este prioritatea instituției pe care o conduce, dar refuză sistematic încă de la începutul crizei să întreprindă acțiuni care să facă posibilă educația în mediul online, astfel încât atât siguranța, cât și educația copiilor să fie asigurate”, se arată într-un comunicat transmis de asociațiile elevilor din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea, citat de Agerpres.

Printre motivele pentru care în unitățile de învățământ din România nu se pot lua în considerare măsurile de protecție împotriva COVID-19 se numără lipsa spațiului necesar în școli/licee, dar și lipsa condițiilor de igienă.

Reprezentanții elevilor consideră necesară în primul rând asigurarea tuturor condițiilor de igienă în sălile de curs (măști de protecție, mănuși și dezinfectanți), dar și în întreaga incintă a unităților de învățământ, precum și menținerea unei distanțe între elevi, acest lucru putând fi realizat prin reducerea colectivului unei clase, "mai exact împărțirea unei clase pe grupe și întocmirea unui nou orar".

„Ministerul Educației și Cercetării trebuie să clarifice următoarele aspecte privind desfășurarea orelor de curs în mediul online, printre care se numără: achiziționarea de dispozitive conectate la internet și durata maximă pe care elevii o vor petrece în fața calculatoarelor”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, asociațiile de elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș și Vâlcea solicită Ministerului Educației și Cercetării să pregătească unitățile de învățământ, astfel încât să fie garantată siguranța elevilor în cazul în care aceștia se vor întoarce la școală și să prezinte clar reglementările necesare învățării la distanță.

„Monica Anisie împreună cu cei de la Ministerul Educației trebuie să se concentreze pe două lucruri. Să se asigure că toți elevii au acces la școala online acum, nu prin amânarea rezolvării problemei și speranța că fiecare localitate în parte va găsi resurse din sponsorizări sau donații, și să realizeze că posibilitatea reluării cursurilor impune de la sine măsuri serioase pentru a asigura igiena și distanță necesară dintre elevi”, a afirmat Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.