ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aspirina, disponibilă fără prescripție medicală, ar putea proteja plămânii pacienților cu Covid-19 și ar putea reduce la minimum nevoia de ventilație mecanică, potrivit unui studiu recent efectuat la Universitatea George Washington, informează The Jerusalem Post.

Echipa a urmărit peste 400 de pacienți cu Covid din spitale din Statele Unite care luau aspirină fără legătură cu boala lor Covid și a constatat că tratamentul a redus cu aproape jumătate riscul mai multor parametri: nevoia de ventilație mecanică - cu 44%, internările la terapie intensivă - cu 43% - și mortalitatea generală în spital - cu 47%.

„Când am aflat despre legătura dintre cheagurile de sânge și Covid-19, am știut că aspirina - folosită pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord - ar putea fi importantă în cazul pacienților cu Covid-19”, a declarat Dr. Jonathan Chow din echipa de studiu. „Cercetările noastre au descoperit o asociere între aspirina luată în doze mici și scăderea severității Covid-19 și a mortalității.”

Administrarea unei doze mici de aspirină este un tratament obișnuit pentru oricine suferă de probleme de coagulare a sângelui sau este în pericol de accident vascular cerebral, inclusiv pentru majoritatea persoanelor care au suferit un atac de cord sau un infarct miocardic. Deși afectează sistemul respirator, coronavirusul a fost asociat cu coagularea vaselor mici de sânge, provocând mici blocaje în fluxul sanguin pulmonar, ceea ce duce la SDRA - sindromul de detresă respiratorie acută.

Cercetătorii israelieni au obținut rezultate similare în cadrul unui studiu preliminar realizat în martie la Centrul Medical Barzilai. Pe lângă efectul său asupra cheagurilor de sânge, ei au constatat că aspirina a avut, totodată, beneficii imunologice și că grupul care a luat acest medicament a prezentat un risc cu 29% mai scăzut de a se infecta cu virusul, în primul rând.

„Aspirina este ieftină, ușor accesibilă și milioane de oameni o folosesc deja pentru a-și trata problemele de sănătate”, a spus Chow. „Descoperirea acestei asocieri este un câștig uriaș pentru cei care caută să reducă riscul unora dintre cele mai devastatoare efecte ale Covid-19.”

Deși are un efect important în combaterea formării cheagurilor de sânge, aspirina poate provoca, totuși, tulburări de sângerare și ulcere gastrice și are efecte secundare vătămătoare asupra pacienților pentru care tratamentul nu este indicat. Tratamentele noi nu trebuie niciodată începute fără consultarea unui medic.