ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întâlnirile și dialogul direct cu Donald Trump l-au ținut potolit o vreme pe dictatorul de la Phenian. Odată cu venirea lui Biden la Casa Albă, nebunia se întoarce și în Coreea de Nord.

De parcă riscul tot mai mare ca Războiul din Ucraina să degenereze într-un conflict nuclear nu era suficient, Coreea de Nord pare să pregătească prima sa experiență nucleară din 2017 încoace, informează Financial Times.

Ziarul britanic citează experți de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington:

„Săptămâna aceasta au fost adunate imagini de la sateliți comerciali și analizate de experți de la CSSI. Ele au dezvăluit construcția de clădiri, deplasări de material lemnos prelucrat și o creștere a echipamentelor și aprovizionărilor în imediata apropiere a unei noi intrări la situl de teste nucleare Punggye-ri din nord-estul țării.”

Concluzia specialiștilor de la CSSI este:

„Deși unele surse au sugerat că al șaptelea experiment nuclear (al Coreei de Nord) ar putea avea loc între lunile mai și septembrie, anul acesta, data exactă va fi fără îndoială decizia personală a lui Kim Jong Un.”

Și:

„Imaginile din satelit indică faptul că pregătirile sunt serioase și nu trebuie considerate o activitate nesemnificativă.”

Părând să confirme această concluzie, retorica publică a lui Kim s-a înăsprit: vineri, el a făcut apel la șefii armatei „să își întărească prin toate mijloacele capacitatea de a anihila inamicul”

O bună perioadă de timp, ca efect al întâlnirilor dintre Kim și Trump și a legăturii personale permanente pe care aceștia au menținut-o, Phenianul a respectat un moratoriu nuclear „auto-impus”.

Acest curs pare că s-a încheiat odată cu plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă.

Cu ocazia unei parade militare care a avut loc luni, unde au fost prezentate inclusiv rachete balististice intercontinentale, Kim a elogiat „modernitatea, eroismul și dezvoltarea radicală a forțelor armate ale republicii și superioritatea lor militară și tehnologică fără egal”.

Reuters a rezumat astfel imaginile prezentate de agenția comunistă de stat KCNA:

„Imaginile date publicității de presa de stat îl înfățișează pe Kim călare pe un cal alb și purtând o tunică albă în stil militar, cu o bordură aurie, în timp ce trece în revistă trupele.

„Defilarea de luni a prezentat mai multe din ultimele rachete ale Nordului, dintre care cea mai mare rachetă balistică intercontinentală a sa (ICBM), Hwasong-17, și o rachetă hipersonică testată recent.”

În plus presa de stat nord-coreeană l-a citat pe Kim care a afirmat că aceste arme cu capacități nucleare au scopuri de apărare și de a salvgarda „interesele fundamentale” ale țării.

Luna trecută, Washingtonul și aliații săi regionali, în special Japonia, și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că regimul de la Phenian a reluat testele cu cele mai mari rachete balistice intercontinentale de care dispune.

Acesta este un alt moratoriu asumat în timpul administrației Trump și la care Coreea de Nord a renunțat.

La vremea respectivă, faptul că Trump a renunțat la țâfna tradițională a liderilor americani și a preferat să aibă relații deschise și relativ cordiale cu Kim a fost criticat de aceleași cercuri care sunt astăzi îngrijorate de riscurile nucleare ce pot veni din Coreea de Nord.