ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O bestie. Un inorog cu colț colorat în culorile curcubeului. Asta reprezintă  insigna purtată de luptătorii voluntari aparținând comunității LGBTQ în Ucraina. Oleksandr Zhuhan și Antonina Romanova și-au cusut insigna reprezentând inorogul colorat fix sub culorile naționale.

Practica amintește de conflictul din 2014, când Rusia a invadat apoi a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina, "când mulți oameni au spus că nu există homosexuali în armată", a declarat pentru Reuters actorul, regizorul și profesorul de teatru Zhuhan, în timp ce el și Romanova se îmbrăcau în apartamentul lor pentru a doua rotație de luptă de trei luni.

"Așa că ei (comunitatea de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali și queer) au ales unicornul pentru că este ca o creatură fantastică <inexistentă>".

Zhuhan și Romanova, care se identifică ca persoană nonbinară cu pronumele ea/el și s-a mutat în Capitală din Crimeea după ce a fost strămutată în 2014, s-au cunoscut prin intermediul activității lor teatrale.

Niciuna dintre ele nu a fost antrenată în utilizarea armelor, dar, după ce au petrecut câteva zile ascunse în baia lor la începutul războiului, au decis că trebuie să facă mai mult.

"Îmi amintesc doar că, la un moment dat, a devenit evident că aveam doar trei opțiuni: fie să ne ascundem într-un adăpost antiaerian, fie să fugim și să evadăm, fie să ne alăturăm apărării teritoriale (voluntari). Am ales a treia opțiune", a declarat Romanova.

Pentru Zhuhan și Romanova, vocația lor le dă un sentiment suplimentar de responsabilitate.

"Pentru că ceea ce face Rusia este că nu doar ne ia teritoriile și ne ucide oamenii. Ei vor să ne distrugă cultura și... nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a spus Zhuhan.

Dar cea mai mare frică a lui Zhuhan știți care este? Să nu care cumva, în caz că e ucis, să fie înmormântat cu preot și rugăciune. Asta pentru că Zhuhan e ateu.