ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii.

Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Anul acesta postul începe marți, 22 iunie și ține până în ziua de 29 iunie.


În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei.

Dezlegarea la pește există și luni, marți și joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin.

Și de hramurile bisericilor se oferă dezlegare la pește.

Dacă însuși praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.


În tradiția românească, sărbătoarea Sfinților Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare și începutul secerișului.

Biserica Ortodoxă îi cinstește în fiecare an pe Sfinții Apostoli, rânduind o perioadă specială de pregătire duhovnicească ce începe imediat după Duminica Tuturor Sfinților și se încheie în ziua praznicului

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. 

Postul Sfinților Apostoli ne amintește și de începuturile Bisericii creștine, când un rol important l-a avut comunitatea Sfinților Apostoli, cei care au fost martorii evenimentelor din viața Mântuitorului și ai Învierii. Cei doisprezece Apostoli sunt temelia Bisericii, nucleul ei, pentru că toți cei care au crezut în Hristos și s-au botezat au făcut-o pe baza mărturiei lor și a lucrărilor minunate săvârșite de Dumnezeu prin ei. Ei au fost învestiți de Domnul cu mandatul conducerii Bisericii. În iconografie, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt înfățișați ținând în mâini o biserică.

Dintre toți Apostolii, două personalități se evidențiază: Sfinții Petru și Pavel, considerați primii din ceata Apostolilor. Petru a fost cel mai în vârstă dintre ei și cel mai respectat de ceilalți. Pe el, Domnul S-a sprijinit în nenumărate ocazii și i-a arătat o atenție deosebită pentru că dacă Petru înțelegea ceea ce El învăța și lucra, și ceilalți Apostoli înțelegeau.

Sfântul Pavel a fost chemat la apostolat de Mântuitorul Hristos și a fost considerat de la început în rândul celor doisprezece Apostoli. Pavel, după propria mărturie, s-a ostenit în predicarea Evangheliei mai mult decât toți ceilalți Apostoli, a cutreierat Imperiul Roman și a răspândit Evanghelia în nenumărate locuri. De numele lui se leagă chemarea păgânilor la Hristos și el a fost denumit Apostolul neamurilor, adică al celor care nu erau dintre iudei.

Pe parcursul acestei perioade, credincioșii exclud din meniu produsele animaliere, dar în ziua marelui praznic există dezlegare la pește. Evident, postul nu se referă doar la mâncare, ci la toate lucrurile lumești care ne aduc plăcere, la fapte rele. 

Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.

Creștinul angajat serios în viața liturgică a Bisericii va înțelege că Postul Sfinților Apostoli se încadrează în rânduiala statornicită în tradiția Bisericii Ortodoxe, însușindu-și această rânduială și în viața sa personală, în viața de familie și în ceea ce privesc relațiile cu cei din societate, angajându-se responsabil în această nevoință a ținerii postului.

Dezlegarea sau încheierea acestui post se face în chiar ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, adică în 29 iunie, prin primirea Sfintei Împărtășanii în cadrul Sfintei Liturghii din ziua praznicului, bineînțeles după ce în prealabil creștinii și-au mărturisit păcatele în Sfânta Taină a Spovedaniei, primind din partea părintelui lor duhovnic și dezlegarea pentru a se putea împărtăși cu Sfintele Taine.