ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.10 /22:00 Tribunalul Sibiu a validat marți, 27 octombrie 2020, mandatul de primar reales al Corei Astrid Fodor, candidata Forumului Democrat al Germanilor din România, votată de 43% dintre cetățeni, dar contestată de ANI la Judecătoria Sibiu din motive de incompatibilitate. Decizia instanței superioare e definitivă, astfel încât Astrid Fodor va fi primar al municipiului Sibiu pentru încă 4 ani, potrivit ziarului Tribuna
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Judecătoria Sibiu a respins vineri validarea Corei Astrid Fodor ca primar reales al Sibiului, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că Fodor are interdicție să ocupe funcția timp de trei ani, din cauză că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în timpul mandatului său de viceprimar, pe vremea când era primar Klaus Iohannis. În perioada 27 septembrie 2012 - 3 iulie 2014, Astrid Fodor a deținut simultan funcția de viceprimar al municipiului Sibiu și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu și cea de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu. 

Astrid Cora Fodor, primarul reales al Sibiului din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), a declarat vineri la o conferință de presă că i se pare profund ilegală decizia Judecătoriei Sibiu, care i-a invalidat mandatul din motive de incompatibilitate, și a anunțat că va face contestație la Tribunalul Sibiu, instanță superioară Judecătoriei.

„Personal, consider această decizie profund ilegală. Eu vreau doar să menționez că până astăzi s-au dat 20 de decizii pentru cazuri identice cu ale mele, fiind primul caz în care mandatul nu este validat. (...) Bineînțeles că eu sper că voi câștiga. Nu pot să cred că se continuă în acest mod și la Tribunalul Sibiu. La Tribunalul Sibiu sunt judecători cu mai multă experiență, competenți și am încrederea că se vor apleca asupra tuturor documentelor pe care le vom depune la dosar”, a spus Astrid Fodor, citată de ziarul Tribuna

Pe motiv de incompatibilitate, primărița a mai fost suspendată din funcție în anul 2019, printr-un ordin al prefectului, însă atunci a obținut o hotărâre în favoarea sa din partea instanțelor de judecată, astfel că s-a întors să își finalizeze mandatul de primar. La alegerile locale din 27 septembrie 2020, FDGR a nominalizat-o să candideze pentru un nou mandat. ANI nu a atacat decizia validării candidaturii, dar a reacționat după aflarea rezultatelor scrutinului.

Avocatul lui Astrid Fodor, Lucian Chirilă, spune că, în ipoteza unei soluții nefavorabile din partea Tribunalului Sibiu, se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului. El motivează că, deși există circa 20 de cazuri similare în țară, numai la Sibiu instanța nu a validat primarul ales de popor, dar contestat de Agenția Națională pentru Integritate (A.N.I.). Suspiciunile planează și asupra intenției acestei contestări, care nu s-a produs înaintea alegerilor, când candidatura fostei primărițe a fost validată de Biroul Electoral Județean, ci abia după aflarea rezultatului alegerilor, când candidata FDGR a primit 43% din sufragii, surclasându-l pe candidatul PNL, Adrian Bibu, care a atras doar 31% dintre voturi. De menționat că și candidatul USR a câștigat peste 10% din voturi, în timp ce candidatul PSD s-a plasat sub 8% dintre opțiunile alegătorilor.

Lucian Chirilă consideră că este o imixiune a executivului în activitatea instanțelor de judecată „când tu ANI transmiți tuturor instanțelor adrese: invalidați pe următorul”. El a criticat lipsa de predictibilitate și faptul că există diferențe mari între soluțiile date de alte instanțe din țară și cea de la Sibiu.

Apărătorul primăriței a arătat că tocmai prevederea pentru care clienta sa a fost invalidată fusese modificată prin legea 128 din 2017 și a citat din expunerea de motive semnată de reprezentanții tuturor partidelor în 2017.

„Prin urmare, din coroborarea acestor texte faptul că nu numai că este normal și corect ca viceprimarul să facă parte din Consiliile de administrație ale regiilor autonome de interes local sau societăților comerciale și instituțiilor, ci chiar este o obligație legală pe care aceasta o are în exercitarea atribuțiilor conferite de lege”, a citit avocatul din lege. „Încă din 2017, tot ceea ce a făcut doamna primar, și este vorba și de situația domnului viceprimar Virgil Popa, a fost apreciat de legiuitor ca fiind corect și se subordona imperativelor altor legi, privind finanțele publice locale. Cert este că, până la urmă instanțele de judecată, dintr-o rutină, au mers pe aceeași situație, cea anterioară anului 2017, când a fost validat raportul de evaluare care constata starea de incompatibilitate”, este de părere av. Lucian Chirilă, citat de ziarul Tribuna.

El a invocat și Legea 59 care spune că starea de incompatibilitate durează doar pe durata în care persoana evaluată își exercită mandatul, respectiv cel de viceprimar până în 2016, în cazul Corei Fodor.

Aceasta a afirmat vineri că va contesta la Tribunalul Sibiu decizia de invalidare a noului ei mandat de primar, în două zile de la afișarea hotărârii Judecătoriei Sibiu. Ea este încrezătoare că, dacă nu săptămâna aceasta, cu siguranță până săptămâna viitoare instanța superioară va da un verdict. 

Dacă totuși instanța de apel va menține decizia instanței de fond, în municipiu se vor relua alegerile locale în decurs de trei luni, a explicat prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

„Doamna Fodor are soluția de a ataca decizia Judecătoriei la tribunal. Tribunalul poate să invalideze sau să valideze pe doamna primar. În cazul în care validează, începe procedura normală, în cazul invalidării, merge pe organizarea alegerilor la propunerea prefectului, în termen de 90 de zile, de Guvernul României”, a declarat prefectul pentru Agerpres.  

Astrid Fodor a menționat și că a avut vineri, prin telefon, o scurtă convorbire cu Klaus Iohannis, președintele încurajând-o și arătându-se încrezător în respectarea legii.