ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 30 de ucraineni au fost uciși (peste 39, conform Daily Mail) și aproximativ 100 au fost răniți în timpul unui atac cu rachete în Donețk, potrivit companiei feroviare de stat ucrainene, citate de Sky News.

Mii de civili se aflau în gara din Kramatorsk, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, când o bombă a căzut în apropierea acesteia, a declarat guvernatorul din Donețk.

Civilii se aflau la gară în încercarea de a se evacua din zonă, unde se așteaptă o escaladare a conflictului. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:
 
 
Fotografiile de vineri din Kramatorsk înfățișau cadavre împrăștiate pe podea, zăcând printre bagaje și cărucioare de copii în fața gării aglomerate din oraș. Unele dintre ele fuseseră deja puse în saci verzi, în timp ce alte fotografii arătau fumul care se ridica din clădire în timp ce pompierii se grăbeau să ajungă la fața locului. (articolul continuă dedesubt)
 

Imaginile arătau, de asemenea, resturile unei rachete de mari dimensiuni care zăceau pe iarba din fața gării. Pe partea laterală a carcasei sale era afișat un text alb în limba rusă, pe care scria: „Pentru copiii (noștri)”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a deplâns pe Instagram atacul și a confirmat relatările privind victimele. '[Forțele rusești] distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată'', a scris el. Ulterior, el a precizat că niciun soldat ucrainean nu se afla în stație.

Primarul din Kramatorsk, Oleksander Honcearenko, a declarat că în gara din oraș se aflau aproximativ 4.000 de persoane în momentul în care aceasta a fost lovită de cel puțin două rachete. El a spus că majoritatea erau femei, bătrâni și copii care se pregăteau să se evacueze în regiuni mai sigure, în timp ce Rusia își concentrează trupele în estul Ucrainei. 

Guvernatorul regional Pavlo Kirilenko a declarat, de asemenea, că mii de oameni se aflau acolo în momentul loviturilor și, ulterior, a oferit un bilanț actualizat - spunând că cel puțin 39 de persoane au fost ucise și 87 rănite - după ce inițial s-a raportat că au fost ucise 30 de persoane. Într-o postare online, el a spus că mulți dintre răniți erau în stare gravă. (articolul continuă dedesubt)
 

Din imagini, comentatorii militari au spus că racheta folosită în atac a fost o rachetă Tochka U din epoca sovietică - cu o precizie între 200 și 500 de metri. Stația se află în centrul orașului Kramatorsk - un oraș cu peste 150.000 de locuitori. Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc încă aceste rachete, iar evacuările ar fi fost cunoscute.
 
Rușii de la Moscova neagă atacul...

Potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti, ministerul apărării de la Moscova a negat atacul, afirmând că racheta era de un tip folosit doar de armata ucraineană și că este similară cu cea care a lovit centrul orașului Donețk pe 14 martie, ucigând 17 persoane, potrivit RIA. Cu toate acestea, imaginile de la fața locului arată că aceasta era vopsită în verde, în timp ce versiunile ucrainene sunt vopsite în gri, potrivit experților. 

TASS - o altă agenție de știri de stat din Rusia - a relatat că comandantul separatist din Donețk, Eduard Basurin, a declarat că atacul asupra gării a fost o "provocare" ucraineană împotriva Rusiei.

De la lansarea invaziei sale la 24 februarie, Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili și clădiri civile, în ciuda dovezilor tot mai numeroase care arată contrariul. Națiunile occidentale au avertizat că Rusia ar putea recurge la atacuri sub steaguri false în încercarea de a-și justifica acțiunile din Ucraina.
 
...iar rușii din Donbas dau vina pe Kiev
 
Eduard Aleksandrovici Basurin, purtătorul de cuvânt al comandamentului „miliției populare” pro-ruse din „Republica Populară Donețk”, a declarat că atacurile din gara Kramatorsk ar fi fost o „provocare” ucraineană, potrivit Sky News, citat de Știri pe Surse

Statul Major al Forțelor Armate Ruse susține că rachtele „Tochki-U” precum cea care a fost fotografiată la gara din Kramatorsk au fost retrase oficial din armamentul brigăzilor de rachete odată cu trecerea la rachetele „Iskander”.

Rușii argumentează că nu există nici o înregistrare care să arate utilizarea în luptă a Tochek-U de către Forțele Armate ale Federației Ruse sau armatele „Republicii Populare Donețk” și „Republicii Populare Luhansk” în Donbas. În același timp, există o mulțime de videoclipuri cu utilizarea în luptă a Iskander și a altor tipuri de rachete. Rușii mai susțin că Ucraina încă folosește rachetele de tip Tochki-U, inclusiv pentru a lovi în Donețk. (articolul continuă dedesubt)
 

Pe esplanada din fața gării din Kramatorsk se vedea ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă Tochki-U, pe care se putea citi, în rusă, „pentru copiii noștri”. 

Kramatorsk se găsește în estul Ucrainei, la aproximativ 80 de kilometri nord de Donețk și la 80 de kilometri vest de Luhansk. Imagini din această săptămână au arătat sute de oameni în gară urcând în trenuri care se îndreptau spre vest.

Trei trenuri care transportau persoane evacuate au fost blocate joi în aceeași regiune a Ucrainei, după un atac aerian asupra liniei, potrivit șefului Căilor Ferate ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești s-au regrupat pentru o nouă ofensivă și că Moscova intenționează să acapareze cât mai mult teritoriu în Donbas - o regiune industrială din estul Ucrainei, unde mulți vorbesc rusa ca a doua limbă și unde rebelii susținuți de Moscova se luptă de opt ani cu forțele ucrainene. 

Autoritățile locale au îndemnat civilii să plece cât încă mai este posibil și relativ sigur s-o facă.