ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:30 Atacul de la Strasbourg nu a fost un  plan secret al guvernului pentru a submina protestele care au loc Franța de câteva săptămâni, așa cum se spune în mediul on-line, a declarat un oficial de rang înalt de la Paris.
Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nuñez, a declarat că este „indignat" de afirmațiile conform cărora atacul de la Strasbourg poate aduce avantaje guvernului în lupta sa împotriva așa-numitei mișcări a Vestelor Galbene.

În Franța au început în ultimele ore să circule numeroase teze ale unui complot și teorii ale conspirației. Mulți consideră că nu este o coincidență intre acest atac, care „îi prinde bine” lui Macron, și protestele din ultimele săptămâni. Internauții susțin că președintele „intenționează să distragă atenția francezilor”  și astfel să „împiedice actul 5” al „Vestelor Galbene”, care ar urma să aibă loc sâmbătă. În urma atentatului, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a ridicat nivelul planului Vigipirate la „urgență atentat”, ceea ce ar putea să creeze probleme celor care vor dori să protesteze.
Cel care a vorbit în mod deschis despre un complot a fost unul dintre purtătorii de cuvânt al mișcării, Maxime Nicolle, cunoscut sub numele de "Fly Rider". La doar câteva minute după atacul de la Strasbourg, a apărut pe pagina sa de pe Facebook cu un videoclip live, în care a spus: „Dacă cineva dorea într-adevăr să comită un atac, nu aștepta până la 8 seara, când când erau trei oameni pe stradă. Mergea pe Champs Élysées, unde sunt milioane de oameni și se arunca în aer.  "


„Pe Twitter au luat amploare astfel de teorii ale conspirației  în rândurile "Vestelor Galbene". Și aceasta este încă o dovadă. A spune astfel de lucruri este pur și simplu o rușine”, a comentat oficialul francez.
 
 Știrea inițială

Trei oameni au fost uciși și 11 au fost răniți, marți seară, de un atacator înarmat, la Târgul de Crăciun de la Strasbourg, Franța. Ancheta a fost preluată de secția antiteroristă a Parchetului de la Paris. MAE informează că până în acest moment nu sunt confirmate victime de cetățenie română în urma atentatului de la Strasbourg și nu au fost înregistrate solicitări de asistență consulară la nivelul oficiului consular.

„Consulatul General al României la Strasbourg are în atenție incidentul petrecut marți seara în Piața Kleber și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate", precizează MAE.


Un bărbat în vârstă de 29 de ani, cunoscut de poliție în legătură cu activitate infracțională fără caracter terorist (fișă S, infracțiuni de drept comun), a deschis focul în jurul orelor 20.00 (19.00 GMT) în centrul istoric al orașului, unde se organizează tradițional Târgul de Crăciun care atrage milioane de turiști veniți din întreaga lume, informează Agerpres.

Rănit de o patrulă de soldați din cadrul Operațiunii Santinela, autorul atacului armat a reușit să fugă și era în continuare căutat în jurul orelor 03.00 (02.00 GMT).

Președintele francez, Emmanuel Macron, a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, solidaritatea "întregii națiuni" cu orașul Strasbourg unde marți seară a avut loc un atac armat care a făcut trei morți.
„Solidaritatea întregii națiuni pentru Strasbourg, victimele noastre și familiile lor", a scris șeful statului după ce a prezidat o reuniune de criză la sediul Ministerului de Interne, la Paris.

Mai mulți europarlamentari, între care și români, și angajati ai instituției au ramas blocați câteva ore în Parlamentul European. Sediul a fost închis în urma atacului. Tuturor li s-a cerut să rămână în interior. Avea loc sesiunea plenară.