ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacat murdar de Raed Arafat, scriitorul Ion Cristoiu face o pledoarie pentru libertatea totală de expresie.  E „fake news” că Uniunea Europeană a greșit cu vaccinurile?, se întreabă el, între altele. De ce? Nimeni nu are dreptul să interzică libertatea cuvântului, în nici o circumstanță, afirmă tranșant publicistul, în filmarea sa pe care o puteți urmări mai jos. Fondatorul celui mai citit cotidian de după 1989 atrage atenția și asupra lucrăturii „cioaclei-apocaliptice” Beatrice Mahler care e posibil să-și fi regizat pseudo-incendiului de la Marius Nasta în cadrul unei operațiune penibile de spălare a „intangibilului” Arafat. Personaj care trebuia demis până acum pentru gestionarea lamentabilă a unor crize soldate cu numeroși morți, între care și recenta victimă de la Constanța, care putea scăpa cu viață, după cum a afirmat Ion Cristoiu și la AlephNews. „Comandantul acțiunii” este totodată demnitarul Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR cu cele mai multe plângeri penale încă nesoluționate nici până azi.

Redăm doar câteva cazuri mai cunoscute de care este direct responsabil:

20 ianuarie 2014. Crima din Munții Apuseni

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni din cauza gestionarii proaste a situației de către același Raed Arafat, după cum acuza sora studentei, care i-a făcut o plângere penală lui Arafat. Copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș sunt celelalte victime care făceau parte din echipa care călătorea de la București la Oradea pentru a preleva un ficat de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Copilotul Radu Petrescu a apucat să transmită teelfonic tatălui său că au aterizat forțat și toți sunt în viață. Victimele, dar și epava avionului au fost găsite după aproximativ 5-6 ore de către localnicii care au pornit pe munte după ce au auzit la știri că accidentul s-a produs într-o zonă acoperită cu zăpadă. Sora studentei Aurelia Ion i s-a adresat direct lui Arafat, la o comemorare de acum doi ani, în felul următor "Domnule Raed Arafat, vă cer să aveți un pic de respect față de memoria Aurei și nu mințiți astăzi când comemoram cei cinci ani de când intervenția dvs a omorât doi oameni! În cazul în care se clasează dosarul vom face public discuția dvs cu operatorul de la 112 care vă spunea că elicopterul SMURD nu poate să intervină în această salvare pentru că nu are dotările necesare iar dvs ați țipat la el spunându-i că nu e treaba lui. Oare de ce ați făcut asta? De ce ați insistat să interveniți cu acel elicopter, împiedicându-i pe toți ceilalți, când știați că nu are capabilități necesare și suficiente pentru intervenție în condițiile din teren? În plus, acel elicopter nu putea prelua mai mult de o persoană.
Tot la dosar este și înregistrarea cu medicii când transmit locația către 112, înregistrare pe care, de asemenea, o vom face publică.
Cum vă simțiți când știți că aveți mâinile pătate cu sângele Aurei?!
Acesta este unul dintre motivele pentru care noi nu mai avem acces la dosar!”

15 decembrie 2014. Siutghiol, Constanța

Un elicopter SMURD se prăbușește în lacul Siutghiol din Constanța, în urma căruia toți cei patru membri ai echipajului, doi piloți, o doctoriță și o asistentă medicală, mor înecați apa de 2 grade a lacului. Ajutoarele ISU Constanța au venit târziu și nepregătite.

Elicopterul SMURD se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Județean Constanța.

Aeronava nu îndeplinea condițiile tehnice pentru a opera pe mare, pentru că nu era dotată cu pilot automat și baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, amintește Radio Europa Liberă.

Conform MAI, temperatura apei lacului Siutghiol, în momentul prăbușirii elicopterului, era de 2 grade Celsius, iar supraviețuirea conștientă a victimelor accidentului ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supraviețuirea generală de cel mult 20 de minute.

Presa a relatat în ziua accidentului mai multe nereguli înregistrate în operațiunile de salvare. De exemplu, un echipaj al ISU a ajuns lacul Siutghiol fără a avea motorul bărcii funcțional, astfel încât oamenii au fost nevoiți să vâslească.

Datele prezentate de autorități au aratăt, totodată, că prima victimă a fost scoasă din apă la o jumătate de oră după apelul la 112, de câțiva pescari aflați în zonă, în timp ce prima intervenție a scafandrilor a avut loc la o oră de la apel, potrivit Digi24.

Drama de la Siutghiol, când au existat imagini cu membrii echipajului strigând după ajutor în mijlocul lacului, a creat emoții colective la vremea respectivă, petrecându-se la finalul unui an care începuse cu prăbușirea din Munții Apuseni a unui elicopter care transporta medici care mergeau să preleveze organe pentru un transplant. Nici atunci, SMURD nu i-a găsit în timp util pe supraviețuitorii accidentului, care au fost nevoiți să aștepte în gerul de ianuarie salvatorii. În anul următor, pe 30 octombrie, avea loc incendiul de la Colectiv, cu 65 de morți.

30 octombrie 2015. Masacrul de la Colectiv

După video-dezvăluirile din ziarul Libertatea de anul trecut în care se demonstrează din nou proasta gestionare a crizei, Arafat s-a mai ales cu încă o plângere Penală, depusă de Grupul Civic Reset. Și... cam atât. Rămân strigătele în van ale părinților, cum sunt cei doi pe care îi publicăm mai jos:

Mesaj către Arafat: "Vă acuz de crimă!"

Iată doar doi: Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, de 22 de ani, proaspăt absolvent de ASE, i-a acuzat de crimă atât pe Arafat, cât și pe fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu. "Copilul ăsta ar fi trăit dacă voi nu vă încăpățânați și nu vă credeați de neînvins. Sunteți niște incompetenți, iar incompetența voastră a ucis. Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Banicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastră încercați să vă acoperiți urmele, dar nu veți reuși”, a scris Eugen Iancu, la 4 ani de la tragedia Colectiv (Sursa). Alexandru Mihai Iancu a murit pe 21 noiembrie 2015. A fost penultimul din lista celor 60 de victime care au pierit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Al doilea părinte pe care îl amintim, pentru că prea multele știri în cascadă ne șterg prea repede memoria recentă: Narcis Hogea, tatăl lui Alex, tânărul de 19 ani din Sinaia care a decedat într-o clinică din Viena din cauza rănilor grave suferite în incendiul din clubul Colectiv, i-a transmis lui Raed Arafat o scrisoare deschisă. Hogea îl acuza pe șeful DSU că a mințit în 2015, după producerea tragediei din clubul Colectiv, și că are explicații de dat în fața opiniei publice din România. ”Continuați să evitați răspunsurile concrete, clare. Vă ascundeți în spatele altora atunci când trebuie să explicați sau să vă asumați răspunderea. Insistați să vorbiți despre diverse teorii ale conspirației sau atacuri asupra oamenilor pe care îi coordonați.” - spune Hogea. În continuare, tatăl lui Alex, care a murit la doar 19 ani din cauza rănilor din Colectiv, spune că așteaptă de 4 ani răspunsuri de la secretarul de stat. ”De 4 ani solicit răspunsuri, utilizând toate modalitățile de comunicare pe care le-am avut la dispoziție - memorii, plângeri penale, comentarii pe site-uri de socializare, întrebări adresate cu sprijinul presei. Am alergat la propriu după dumneavoastră - vă atașez și imaginile, să vă puteți autoevalua reacția, eventual să solicitați și alte opinii, dacă doriți. Deși sunt sigur că nu vă interesează, o să menționez totuși cum am simțit că mă priviți: cu dezgust și dispreț, așa cum privesc aroganții deseori spre sufletele nefericite ce-și plâng durerile pe străzi, cu mâna întinsă...” - mai spunea tatăl copilul ucis (Sursa 1 / Sursa 2).

28 ianuarie 2021. Avionul SMURD care trebuia să transporte un acidentat ars în proporție de 70% a avut o defecțiune tehnică și pacientul nu a mai putut fi transferat la timp în Belgia. Pacientul a murit ulterior în Belgia

Soția celui decedat, Mihaela Ganea, acuză: „Calcă pe cadavre, ies la televizor și fac declarații de 2 lei!”. Cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență, care „s-au comportat așa cum s-au comportat”. Mihaela Ganea a precizat că a deranjat-o tonul conversației cu persoana de la DSU cu care a ținut legătura, o persoană care răspunde la telefon, „un domn doctor” despre care „cei de la DSU știu mai bine cine este”. „Domnul acela cu care m-am conversat mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și care mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat!”, a povestit femeia. „Pe mine nu mă interesează imaginea nimănui, le-am transmis și le transmit în continuare. Dacă trebuie să stric imagini, o s-o fac!”, a punctat Mihaela Ganea.

Întrebată pe cine consideră vinovat pentru întârzierea cu care a fost dus în Belgia, soția pacientului cu arsuri a răspuns: „Eu vă spun sincer, nu cred că s-a apucat nimeni de el, pe motiv că toată lumea aștepta să scape de responsabilitatea asta. Nimeni nu a vrut să-și asume asta. Toată lumea îl pasa, ca să scape mai repede. Doar că acești domni care se ocupau de acest transfer au prelungit asta - că avionul, că nu avionul, când este vorba de viață și de moarte, trebuia să trimită avionul ăla din prima! Ăla cu care a plecat, militar. Nu mă interesa pe mine că a fost scos din reparație, că nu era, mai puțin contează! Soțul meu a murit din acest motiv, pentru că ei, cu sânge rece, se joacă cu viața oamenilor, asta fac, nu-i interesează, calcă pe cadavre. Îi interesează imaginea, ies la televizor și fac declarații de 2 lei! Pentru mine, sunt zero!”, a mai spus femeia.

29 ianuarie 2021. Incendiul de la Matei Balș.

20 de oameni mor, nici un vinovat principal, nici o demisie din Troika responsabililor, Cercel-Arafat-Voiculescu.

16 februarie 2021. Incendiul din Constanța.

O femeie moare după ce se aruncă de la etajul 6, unde îi luase foc aparatementul, pentru că pompierii, ajunși - din ce motiv? - tot sub bagheta lui Arafat, nu erau dotați cu pernă de aer și nici măcar cu o prelată.

Nici acum Arafat nu e responsabil. În schimb, FUNDAȚIA SMURD merge bine, suntem informați. Milioanele de euro curg gârlă. Ar putea, oare, Arafat, conform LEGII, să prezinte pe site-ul Fundației RAPOARTELE de audit financiar NEPUBLICATE din 2014?

Profesiunea de credință a lui Ion Cristoiu împotriva cenzurii

„Eu sunt adeptul libertății absolute de exprimare. De ce? Pentru că pe vremea stalinismului și, apoi, chiar și a ceaușismului, veneau cu următoarea chestiune când îi întrebam de ce să nu dăm informația aia: păi n-o dăm că e periculoasă! De ce-i „periculoasă”? Cine decide că e periculoasă? Păi dacă dăm, de exemplu, că în America mai sunt și unii care trăiesc bine, poporul român va începe să... (întrebe de ce în Republica Socialistă oamenii n-o duc bine ca în America - n.r.).

Domnule, așa am explicat mereu: Nimic nu justifică, nici măcar Apocalipsa, suprimarea libertății de exprimare. De ce? Pentru că libertatea de exprimare, libertatea de a spune și prostii și tâmpenii și lucruri iresponsabile și de a le publica este motorul societății umane.

De ce? Pentru că a fost unul, Galilei, care a dat un „fake news”, anume că pământul se învârte în jurul soarelui. Așa spuneau toți, restul: nu, domnule, nu se învârte! Este invers, ziceau până atunci. Și a venit unul și a zis (că pământul se învârte în jurul soarelui -.n.r.). Dar dacă venea atunci YouTube-ul și Google și spunea: nu, domnule, nu! Trebuie blocat pentru că el e cu „teoria conspirației”.

Păi „teoria conspirației” a avut-o unul numit Columb. De ce a plecat Columb? Ca să descopere India. A zis așa: bă, pământul e rotund și voi ajunge în India. Păi din start regina trebuia să spună: du-te, mă, cu teoria conspitaționistă, n-ai cum să ajungi în India, că pământul e plat!

O conspiraționistă celebră a fost Jeanne d'Arc. Deci Jeanne d'Arc, pe la 19 ani, zicea că aude voci și că vocile alea îi spun ei că, în cadrul acestui război de o sută de ani, regele Franței o să bată și ei ar trebui să se mobilizeze să elibereze Franța de englezi. Păi era teoria conspirației! Ca dovadă, că englezii au ars-o pe rug.

Încă o dată: multe lucruri sunt considerate conspiraționiste. Inchiziția ce făcea? Te sugruma... De ce s-au dezvoltat anumite țări în perioada respectivă? Pentru că au găzduit pe creștinii care au fugit de Inchiziție. De ce s-a dezvoltat un imperiu cum a fost imperiul roman prima oară? Pentru că n-aveai interdicții, puteai să spui orice!

Deci progresul omenirii depinde de libertatea de exprimare, inclusiv cea de a spune orice tâmpenie! Nimeni nu poate decide, nimeni dintr-un anumit moment al umanității nu poate decide ce este fake news, ce e conspirație, ce e corect și ce nu e corect și, mai ales, ce trebuie să apară! Dă-i drumul! Până la urmă se cern.

Zice așa: Moscova are o fabrică de fake news și cetățenii Uniunii Europene, printre care și românii, sunt influențați de aceste fake news și nu mai cred în Uniunea Europeană! Păi eu spun o chestiune logică: cetățenii Uniunii Europene cred în Uniunea Europeană, ei sunt democrați, cred, că altfel n-ar vota partidele pro-europene. Cetățenii Uniunii Europene sunt oameni luminați la cap, nu? Și dacă ei cred în Uniunea Europeană și sunt luminați la cap, cum îi tulbură Moscova cu niște știri false? Ori cetățenii Uniunii Europene sunt niște tâmpiți și atunci trebuie să îi închidem în niște cuști, să nu ajungă la ei decât știrile Uniunii Europene, sau nu sunt tâmpiți și atunci ce dacă Moscova dă fake news?

Fake news: Uniunea Europeană a greșit cu vaccinurile. E fake news, zic ai noștri, influencerii, toți păduchii în slujba propagandei NATO și a UE zic: băi, zic ei, acestea contribuie la scăderea simpatiei și a încrederii în Comisia Europeană! Păi uite, acuma vin chiar ei și spun că a fost făcut prost! Deci ori cetățenii Uniunii Europene sunt niște imbecili și atunci nu merită titlul de cetățeni ai Uniunii Europene, că numai niște imbecili pot fi influențați de fals - nu poate nimeni fi influențat dacă e om normal-, ori cetățeanul Uniunii Europene și al României este luminat la cap și verifică critic și nu e tembel.

Problema limitării libertății de exprimare în numele a „Lasă că știm noi ce e adevărat și ce e fals!” este o prostie, deoarece nimeni, nici măcar Bill Gates, nici Trump și nici Biden nu pot ști ce e conspirație, ce e adevărat și ce trebuie interzis sau nu! Pentru că și ei sunt niște oameni și n-au de unde să știe că ce azi spune unul, o chestie deșucheată... băi, știu eu? Poate că așa o fi. Deci nu putem interzice (să spună orice)!”, a afirmat ziaristul Ion Cristoiu la finalul „pastilei” de luni, 22 februarie 2021, pe care o puteți savura mai jos. 


VIDEO ION CRISTOIU DESPRE ARAFAT ȘI LIBERTATEA PRESEI: