ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Greacă a denunțat "un atentat odios" în timpul slujbei de duminică, în mijlocul Postului Mare, la Mormântul Fecioarei Maria, unul dintre cele mai importante locuri sfinte creștine din Ierusalim, informează Adevărul.

Într-un comunicat de presă care face referire la acest incident, poliția israeliană a indicat că a intervenit în Ierusalimul de Est, parte a Orașului Sfânt anexat de Israel, și că a arestat "un suspect (în vârstă de 27 de ani și care locuiește în sudul Israelului) pentru implicarea sa într-un incident violent în biserică", fără a furniza alte detalii despre identitatea sa, scrie Agerpres.
 
VIDEO:
 

Potrivit lui Bilal Abu Nab, un vânzător care ține un magazin în apropierea acestui loc sfânt și care susține că a fost martor la incident, atacul a fost comis de doi evrei. Abu Nab a declarat că o persoană a fost rănită la frunte, că unul dintre agresori a strigat și a rostit insulte, iar al doilea avea o bară de fier cu care a lovit credincioșii. "Am sunat la poliție, dar au ajuns la fața locului după mai bine de jumătate de oră", a adăugat el. Între timp, unul dintre atacatori a fost prins, dar celălalt a fugit.

Cerând o "protecție internațională a locurilor sfinte", Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului, coproprietar al Mormântului Fecioarei Maria, a emis o declarație în care informează despre o tentativă de a răni fizic un arhiepiscop (care oficia slujba) și de a ”agresa un preot".

Declarația poliției menționează un singur atacator, care "a intrat în biserică, țipând și amenințându-i pe cei prezenți cu o bară de fier"."Nu au fost răniți", adaugă textul.

"Atacuri teroriste din partea unor grupuri radicale israeliene care vizează biserici, cimitire și proprietăți creștine, pe lângă atacurile fizice și verbale asupra clerului creștin au devenit aproape zilnice, iar intensitatea lor crește evident în preajma sărbătorilor creștine", deplânge patriarhia.

În luna ianuarie, un cimitir episcopal din Ierusalim a fost profanat, iar în februarie o statuie a lui Hristos a fost vandalizată într-o capelă franciscană din Orașul Vechi.

În decembrie 2021, conducători ai unor bisericii locale au susținut că creștinii au "devenit ținta unor atacuri repetate din partea unor grupuri radicale și marginale" în Ierusalim și în alte părți din Țara Sfântă și au denunțat lipsa de acțiune a autorităților israeliene.