ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Pacienții cu antecedente de alergie prezintă un risc crescut de reacție anafilactică la vaccinurile mRNA COVID-19.

1. O serie de cazuri de 22 de pacienți a constatat că femeile și pacienții cu antecedente de alergie au fost mai susceptibili de a fi suferit o reacție anafilactică la vaccinul mRNA COVID-19.

2. O reacție mediată de IgG la polietilenglicol (PEG) s-a dovedit a fi cel mai frecvent mecanism de reactivitate în rândul acestui eșantion.

Rezumatul studiului: 

Dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 a modificat în mod dramatic cursul actualei pandemii. Așa cum era de așteptat în cazul introducerii oricărei intervenții noi în rândul populației, au fost raportate evenimente adverse, inclusiv reacții anafilactice, odată cu distribuirea pe scară largă a vaccinului. Prevalența și natura reacțiilor de hipersensibilitate la vaccinul COVID-19 și, în general, la vaccinurile cu ARNm, sunt slab cunoscute. Studiul de față a urmărit să descrie mecanismele imunologice care determină anafilaxia asociată cu vaccinarea COVID-19 cu ARNm. A fost realizată o serie de cazuri de 22 de pacienți recrutați de la Stanford Research Repository. 91% dintre pacienții incluși au fost femei, iar vârsta lor medie a fost de 40,9 ani (intervalul 26-58). 68% aveau un istoric documentat de reacții alergice, cel mai frecvent la antibiotice (45%). 

Reacții anafilactice adevărate la vaccinul COVID-19 au fost considerate a fi avut loc la 17 din 22 de pacienți (77%), toate acestea fiind rezolvate. 10 pacienți au fost supuși la teste de înțepături cutanate, 1 individ (10%) reacționând la aceeași marcă de vaccin COVID-19 pe care o primise anterior. Zero pacienți au demonstrat un test pozitiv în urma PEG sau Polisorbat 80, o altă componentă a vaccinului.  Cu toate acestea, analizele de sânge au demonstrat că toți pacienții au avut bazofile activate ca răspuns la vaccin, iar majoritatea (10/11, 91%) au demonstrat, de asemenea, activarea bazofilelor ca răspuns la PEG în mod specific. Warren et al. au concluzionat că reacțiile anafilactice la vaccinurile COVID-19 cu ARNm sunt mai susceptibile să apară la femei și la pacienții cu antecedente de alergii. 

Acest studiu contribuie cu date inițiale importante la înțelegerea factorilor de risc și a mecanismelor care determină reacțiile de hipersensibilitate la vaccinul COVID-19. Având în vedere noutatea acestei tehnologii și politizarea continuă din jurul ei, este imperativ ca profilul de siguranță al vaccinului să fie bine înțeles. Principalul obstacol al acestui studiu a fost reprezentat de modelul de serie de cazuri și de dimensiunea extrem de mică a eșantionului. Fiind un studiu care generează ipoteze, această lucrare ar trebui să fie urmată de studii mai mari pentru a valida constatările raportate aici într-o populație mai largă.

Pacienții eligibili au fost mai întâi identificați printr-o căutare în bazele de date ale spitalelor Stanford Research Repository pentru mai multe coduri de diagnosticare corespunzătoare anafilaxiei în termen de 3 ore de la primirea unui vaccin COVID-19. Prin intermediul acestui depozit au fost disponibile datele de sănătate a 4.212.410 pacienți și au fost găsite 148 de coduri de diagnosticare a anafilaxiei.

 O analiză amănunțită a fișelor clinice a exclus 126 de incidente codificate ca anafilaxie și a păstrat un grup de 22 de pacienți eligibili. Reacțiile alergice au fost definite folosind criterii prestabilite și clasificate cu ajutorul scalei Brighton. Testarea prin înțepături cutanate a fost efectuată folosind o metodologie standardizată cu o probă de histamină ca și control pozitiv și soluție salină normală ca și control negativ. Activarea bazofililor a fost măsurată prin teste de alergii în sânge folosind un conservant heparină și prin analiză prin citometrie în flux. În cele din urmă, testarea imunochimică a fost utilizată pentru a evalua imunoglobulinele anti-PEG folosind aceeași probă de sânge.

 Nu s-a efectuat nicio analiză statistică. Cei mai frecvenți alergeni cunoscuți în rândul eșantionului au fost următorii: antibiotice (45%), alimente (41%), medicamente non-antibiotice (36%). Doar 10 pacienți au fost supuși unui test prin înțepătură cutanată și doar 11 au fost supuși unei recoltări de sânge pentru analiza imunologică. Pentru a determina mecanismul care determină activarea bazofililor și hipersensibilitatea ulterioară, s-a efectuat un test imunoenzimatic pentru a măsura răspunsurile IgG și, respectiv, IgE la PEG.
 
 
Studiul poate fi consultat AICI