ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat luna trecută mandatul administrației Biden privind vaccinul COVID-19 pentru marii angajatori privați, unele companii, printre care Boeing, General Electric și Starbucks, au renunțat la planurile de implementare a acestui mandat, relatează The Defender.

Altele, pe baza îndrumărilor emise în 2020 de Comisia pentru egalitate de șanse la angajare, au lăsat mandatele în vigoare.

BlackRock și Vanguard, doi dintre cei "trei mari" administratori de active din lume, se numără printre primii trei acționari ai producătorilor de vaccinuri COVID, Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson - ceea ce înseamnă că cei doi giganți ai investițiilor vor beneficia de profiturile în creștere ale acestor companii și de creșterea rezultată a prețurilor acțiunilor acestor companii.

BlackRock și Vanguard nu beneficiază doar de pe urma vânzărilor de vaccinuri COVID. După cum se pare, ei dețin, de asemenea, acțiuni în companii tehnologice care dezvoltă certificatele de vaccinare.

Împreună, BlackRock și Vanguard administrează active globale în valoare de peste 15 trilioane de dolari.

Pentru a pune această cifră în perspectivă, aceasta reprezintă mai mult de trei pătrimi din produsul intern brut (PIB) al SUA și mai mult de trei ori PIB-ul Germaniei, puterea economică a Uniunii Europene.

BlackRock este cel mai mare manager de active din lume, cu active de peste 9.500 de miliarde de dolari în iulie 2021, în timp ce Vanguard deținea active de peste 7.000 de miliarde de dolari în ianuarie 2021.

În special, Vanguard este cel mai mare acționar al BlackRock (7,61%), în timp ce BlackRock este cel mai mare acționar al Vanguard (13,06%) - deși structura reală a acționariatului acestor companii a fost descrisă ca fiind "obscură".

Într-un articol din august 2021 despre cele două firme, Dr. Joseph Mercola a subliniat că, departe de aparența de concurență promisă de capitalism, BlackRock și Vanguard dețin acțiuni semnificative în companii care aparent concurează direct între ele, cum ar fi Google, Apple și Microsoft sau Coca-Cola și PepsiCo.

Această influență se extinde și în mass-media. Numai BlackRock deține acțiuni semnificative la presupuși "concurenți" precum Fox News, CBS, Comcast (NBC), CNN, Disney (ABC), Gannett (USA TODAY și 250 de cotidiene din SUA), Sinclair Media (ale cărei posturi de televiziune ajung la 72% din publicul american) și Graham Media Group (Slate, Foreign Policy).

BlackRock este, de asemenea, influentă din punct de vedere politic și are relații bune, fiind aleasă de administrația Obama pentru a cumpăra active toxice după colapsul financiar din 2007-2008.

În 2020, BlackRock a primit un contract fără licitație din partea Departamentului de Trezorerie al SUA pentru a gestiona un fond de 454 de miliarde de dolari, în cadrul Legii privind ajutorul, ajutorarea și securitatea economică în cazul coronavirusului (Legea CARES), pentru întreprinderile afectate de blocajele COVID de la începutul acelui an. Nu era prima dată când BlackRock primea un contract fără licitație din partea guvernului federal.

BlackRock, împreună cu alte firme, este, de asemenea, angajată într-o serie de achiziții imobiliare, cumpărând cartiere întregi de case unifamiliale și transformându-le în chirii, ceea ce duce la creșterea prețurilor locuințelor prin reducerea ofertei de pe piață.

Strategia imobiliară a BlackRock se aseamănă cu cele spuse de Forumul Economic Mondial: "Nu veți deține nimic și veți fi fericiți."

Acest nivel de putere și influență l-a promovat pe nimeni altul decât Bloomberg în 2020 să caracterizeze BlackRock ca fiind "a patra ramură a guvernului".

BlackRock și Vanguard, printre primii 10 acționari în cele mai multe companii care impun vaccinuri

Nu este clar în ce măsură BlackRock și Vanguard sunt capabile să dicteze politicile de vaccinare ale companiilor în care dețin o participație - dar ceea ce este clar este că cele două firme de investiții se află printre primii 10 acționari în majoritatea acestor companii.

Iată o trecere în revistă a principalilor angajatori din SUA care continuă să impună vaccinurile COVID pentru angajatorii lor, precum și relațiile acestor companii cu BlackRock și/sau Vanguard (toate cifrele referitoare la acționariat sunt corecte la data redactării acestui articol):

  • Abbvie, o companie farmaceutică cu sediul în SUA, a impus ca angajații săi fie să se vaccineze, fie să se supună săptămânal unor teste și să continue să urmeze măsurile anti-coronavirus. Vanguard și BlackRock sunt primii doi acționari ai acesteia, cu 7,80% și, respectiv, 4,47%.

  • Albertsons, un lanț de magazine alimentare, a impus ca angajații din birourile sale să se vaccineze și a oferit personalului un stimulent de 100 de dolari pentru a se vaccina. BlackRock este al treilea mare acționar al său (0,85%), iar Vanguard este al șaselea mare acționar (0,43%).

  • American Express a impus o obligație de vaccinare pentru angajații din birourile sale din SUA. Vanguard este principalul său acționar (5,78%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (3,68%).

  • Anthem Inc, un asigurător de sănătate, cere angajaților să fie complet vaccinați pentru a intra fizic în birourile companiei, a oferit stimulente financiare angajaților săi pentru a se vaccina și cere noilor candidați să fie vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt principalele sale două companii bursiere.

  • AstraZeneca cere ca angajații săi din SUA și clienții care îi vizitează să fie vaccinați. Trei dintre primele 10 fonduri mutuale care dețin acțiuni ale AstraZeneca PLC sunt administrate de Vanguard.

  • AT&T, în două politici separate, a cerut managerilor companiei (până la 11 octombrie 2021) și angajaților sindicalizați (până la 1 februarie), să fie vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt primii doi deținători de acțiuni, cu 7,58% și, respectiv, 5,10%.

  • Blackstone, o companie de gestionare a investițiilor, a impus ca angajații să fie vaccinați și stimulați pentru a se întoarce la birou. Vanguard și BlackRock sunt primii săi doi acționari, cu 5,57% și, respectiv, 3,14%.

  • CapitalOne a cerut ca angajații care ocupă posturi la birou să fie vaccinați. Vanguard este al doilea mare acționar al său (7,62%), iar BlackRock este al patrulea mare acționar (4,79%).

  • Carhartt, o companie de îmbrăcăminte și confecții, a emis un mandat de vaccinare pentru angajații săi. Este una dintre puținele excepții de pe această listă, deoarece este o companie privată.

  • Centene, un furnizor de servicii medicale, a cerut ca angajații săi să fie vaccinați și le-a oferit angajaților până la 10 zile de concediu plătit și o reducere de 1.000 de dolari la primele de sănătate ca stimulente. Vanguard este cel mai mare acționar al său (10,25%), în timp ce BlackRock este al cincilea mare acționar (4,34%).

  • Chevron a emis o cerință de vaccinare pentru angajații care călătoresc la nivel internațional, pentru angajații expatriați, pentru forța de muncă offshore din Golful Mexic și pentru o parte din personalul de sprijin de pe uscat. Vanguard este cel mai mare acționar al său (7,98%), în timp ce BlackRock este al treilea mare acționar (4,57%).
 
  • Cigna, o companie de asigurări și asistență medicală, a cerut ca angajații care lucrează la distanță și care vizitează locul de muncă fizic să fie vaccinați începând cu 7 septembrie 2021, iar angajații ale căror roluri pot fi îndeplinite doar la fața locului să fie vaccinați începând cu 18 octombrie 2021, cu o opțiune alternativă pentru două teste COVID săptămânale. De asemenea, angajaților li s-a oferit un stimulent de 200 de dolari pentru a se vaccina. Vanguard este cel mai mare acționar al Cigna (7,62%), în timp ce BlackRock este al patrulea mare acționar (4,52%).

  • Cisco permite doar "lucrătorilor critici" vaccinați să meargă la birou și susține că 90% dintre angajații săi sunt vaccinați. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari doi acționari ai săi, cu 7,54% și, respectiv, 4,87%.
 
  • Citigroup a cerut ca angajații să fie vaccinați înainte de a se întoarce la birourile sale, susținând că a ajunsla un grad de conformare de 99%. Vanguard și BlackRock sunt cei mai mari acționari ai săi, cu 8,00% și, respectiv, 4,75%.

  • Columbia Sportswear a cerut angajaților din sediul său central să se vaccineze începând cu 1 februarie, plasându-i pe cei care nu s-au conformat în concediu fără plată și inițiind un proces de concediere împotriva lor. Vanguard este cel mai mare acționar al său (5,39%), iar BlackRock este al patrulea mare acționar (4,15%). Directorul general al Columbia Sportswear, Tim Boyle, a declarat anterior că firma sa este "încântată" de mandatul administrației Biden privind vaccinarea.

  • CVS Health are o politică "no jab, no job", care impune ca personalul corporativ și angajații care interacționează cu pacienții să fi fost complet vaccinați începând cu 31 octombrie 2021. Vanguard și BlackRock sunt principalii săi doi acționari, cu 7,79% și, respectiv, 4,41%.

  • Deloitte, una dintre cele patru mari firme de contabilitate, cere ca personalul său să fie vaccinat. Este o altă excepție prin faptul că este o firmă de parteneriat și nu este cotată la bursă.

Integral la The Defender