ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Haos total în privința numărului infectărilor cu coronavirus din Capitală. În timp ce bucureștenii stau cu sufletul la gură pentru a afla ce se mai interzice de mâine și ce se mai închide, insitituțiile statului se contrazic între ele. Penibilul a fost atins marți, când, odată cu ieșirea la rampă a prefectului Capitalei a anunțat că datele comunicate de INSP sunt eronate, susținând că cifrele reale sunt cele comunicate de Grupul de Comunicare de Strategică. Și ca să fie clar, prefectul a vrut să ne lămurească în privința numărului de locuitori ai Bucureștiului.  "Populația reală a Bucureștiului este undeva la 2,5 milioane. Rata de azi a infectărilor este raportată la 2,1 milioane", a spus Gheorghe Cojanu. 

Prefectul Capitalei a anunțat că în raportarea INSP s-a strecurat o eroare. Inițial, INSP a anunțat o incidență de 3,11, ceea ce ar fi însemnat trecerea Bucureștiului în scenariul roșu. GCS a anunțat la ora 13 că incidența în capitală este de 2,69..Explicația este aceea că se raportează la alt număr de oameni. 500 de persoane au fost confirmate cu  COVID-19 în Capitală, în ultimele 24 de ore și peste 3.000 în toată țara.

Deocamdată, autoritățile nu se pun de acord în ce privește rata de infectare cu coronavirus. Astfel, INSP vorbește de o rată de infectare în Capitală de 3,11 la 1.000 de locuitori, în timp de GCS anunță o rată mai mică, de 2,69 la mia de locuitori.

Explicația ar fi aceea că cele două instituții nu se raportează la același număr de locuitori, dar ar trebui ca ele să se pună de acord, pentru că cifra este aceeași.

Cum explică INSP de ce nu corespund cifrele cu cele de la GCS
Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol, a explicat marți, la Antena 3, care sunt datele la care se raportează instituția și a încercat să explice diferențele dintre cifre.

"Noi avem un raport săptămânal care cuprinde cazurile confirmate până pe 11 octombrie, deci nu intră și cele de astăzi (marți, 13 octombrie).

INSP: Populația rezidentă - 19 mil locuitori, populația legală - 22 mil 
 
Apoi, populația este după rezidență sau cea legală, după domiciliu. Deci, după domiciliu sunt 22 milioane de locuitori, după rezidență sunt în jur de 19 milioane", a explicat marți, în direct la Antena 3, medicul Adriana Pistol.

Așa se face că, la nivelul Capitalei, incidența din ultimele 14 zile este de 3,11 la nivelul populației rezidente și 2,65 în ce privește populația după domiciliu.

"De fapt și de drept, ambele valori sunt absolut reale și ne uităm la ambele. Ambele valori spun că suntem aproape de cifra 3 la mie", a declarat dr. Adriana Pistol care a precizat că, INSP lucrează, de regulă, după populația de evidență.
Iată raportul săptămânal transmis de INSP cu referire la populația la care se raportează incidența cazurilor.

Prefectul Capitalei: „Nu se pune problema carantinei pe sector!
Rata de infectare este importantă pentru că, în funcție de ea, putem vedea dacă se trece în scenariul roșu în ce privește închiderea școlilor sau dacă Bucureștiul întră în carantină.

În acest moment, "nu se pune problema carantineri pe sector", a declarat, marți, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu.