ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda arestării mai multor piromani, presa canadiană pare hotărâtă să atribuie recentele incendii de vegetație din Canada "schimbărilor climatice", informează Life Site.

În timp ce incendiile de vegetație continuă să se extindă în vestul, iar acum în centrul și estul Canadei, arzând păduri și locuințe, mass-media mainstream continuă să insinueze că schimbările climatice sunt principalul vinovat, în ciuda unui număr tot mai mare de rapoarte care arată că au fost arestați piromani pentru că ar fi provocat zeci de incendii. 

"Mai mulți piromani au fost arestați în ultimele săptămâni în diferite provincii pentru că au aprins incendii de pădure", a scris pe Twitter liderul Partidului Popular din Canada, Maxime Bernier. "Dar mass-media și politicienii mincinoși și treji continuă să repete că încălzirea globală este cauza".
 

Natura severă a incendiilor i-a determinat pe canadieni să se întrebe de ce s-au extins atât de rapid, mai ales că multe dintre zonele afectate nu sunt afectate în mod obișnuit de incendii de acest grad sau în această perioadă a anului. 

În ultimele luni, Royal Canadian Mounted Police (RCMP) a arestat mai mulți piromani care au fost acuzați că au aprins incendii în mai multe provincii, inclusiv în Noua Scoție, Yukon, Columbia Britanică și Alberta. Motivația din spatele aprinderii incendiilor este neclară.  

Un cetățean din Alberta, John Cook, a fost arestat și acuzat de 10 capete de acuzare pentru incendiere premeditată după ce a provocat o serie de incendii în Cold Lake și în jurul acestuia, un cătun din apropierea orașului Edmonton. 

Pe lângă deteriorarea vehiculelor și a structurilor, Cook a fost acuzat de incendierea bisericilor.

Un bărbat din Vancouver acuzat de incendiere a fost eliberat până la procesul său din 9 octombrie, caporalul Michael Gauthier afirmând că acesta nu prezintă riscul de a aprinde alte incendii.

"Acest incident nu a fost de natură aleatorie și nu credem că există un risc pentru alți membri ai publicului sau pentru întreprinderi din partea individului care a fost arestat", a declarat Gauthier.

În ciuda numeroaselor arestări, principalele instituții media continuă să publice articole care atribuie incendiile de vegetație schimbărilor climatice. 

"Creșterea numărului de incendii de vegetație extreme este legată direct de emisiile companiilor petroliere într-un nou studiu", a relatat Canadian Broadcasting Corporation (CBC).  

"Incendiile de pădure din Canada sunt cel mai recent dezastru climatic costisitor pe care conturile publice nu reușesc să îl surprindă", scria un alt titlu al CBC.  

"Schimbările climatice sporesc riscurile de incendii de vegetație în țară, spun experții", atestă Global News.  

În ciuda acestor afirmații, statisticile din Canadian National Fire Database arată că incendiile de vegetație din Canada au scăzut în ultimii ani, după ce au atins un vârf în 1989.

În special, principalele instituții media care atribuie creșterea numărului de incendii de pădure schimbărilor climatice au primit finanțare din partea guvernului liberal al premierului Justin Trudeau, care face presiuni active pentru creșterea interdicțiilor de utilizare a resurselor naturale în Canada pentru a combate "schimbările climatice".