ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 17 decembrie 1989, zeci de oameni au murit sub focurile trase de Armată. În memoria lor, la Timișoara sâmbătăt este zi de doliu, în memoria celor care au murit dându-și viața pentru libertate.

Steagurile instituțiilor sunt coborâte în bernă, iar în oraș au loc diverse manifestări pentru comemorarea eroilor.

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara a avut loc o slujbă de pomenire a celor care au murit la Revoluție. S-au depus și coroane de flori, iar Societatea Timișoara a organizat o serie de dezbateri la Bastionul Theresia.

La ora 17:00 va avea loc Marșul Eroilor. Oamenii vor porni din Piața Maria, până la Cimitirul Eroilor, informeaza tvr.ro.

Seara se va ține un moment de reculegere și vor fi aprinse lumânări cu chipul eroilor martiri pe treptele Catedralei din oraș.

Confruntările violente cu forțele de opresiune au escaladat în mai multe zone ale orașului.

Manifestanții au reușit să pătrundă în sediul Comitetului Județean de Partid. Portretele dictatorului au fost scoase în stradă, călcate în picioare, iar steagului comunist i s-a dat foc.

Tancurile și blindatele au fost scoase în stradă și s-a tras asupra mulțimii.

Cel puțin 90 de timișoreni au murit și 400 au fost răniți.

În noaptea care a urmat, s-a dezlănțuit o furtună puternică, însă ploaia nu a reușit să spele sângele celor care s-au aflat în bătaia gloanțelor.