Doctorița româncă din Finlanda Camelia Smicală a avut voie, ieri, să-și vadă copiii, Maria și Mihai, de 10 și 11 ani, ținuți separat în două "centre de plasament", pentru prima oară în două luni de zile. Discuțiile cu cei doi copii sunt de un impact emoțional extraordinar și relevă dorința lor fierbinte de întoarcere acasă, la mama lor, după cum puteți asculta în înregistrarea pe care o publicăm în exclusivitate.
 
În Finlanda, minorii pot decide pentru soarta lor în diferite cazuri începând cu 10 ani. Atunci de ce sunt încă ținuti închiși, este o întrebare la care va încerca să afle răspunsul mâine, delegația de parlamentari români de Diaspora care se deplasează la Helsinki și Tampere, unde au loc încălcările grave ale drepturilor celor doi copii și ale mamei lor. 

Autoritățile finlandeze invocă noțiunea de „confidențialitate” pentru a nu răspunde la această întrebare de când au fost răpiți copiii.
 
Avocata Maria Bornea, care a formulat o opinie pertinentă privind acest caz, publicată de Juridice.Ro, afirmă că „se invocă confidentialitatea ca să se ascundă, să nu răspundă concret la toate problemele. Poate exista confidențialitate doar referitor la unele aspecte din intimitatea familiei, dar nu și la măsurile luate de autorități referitor la astfel de situații, deoarece autoritățile trebuie să acționeze doar legal, iar legile nu sunt confidențiale. Ele trebuiesc făcute publice la fel ca și absolut toate măsurile luate în baza legilor aplicate. Modul de creștere, îngrijire, educare a unor copii institutionalizați, precum și motivele concrete în baza cărora au fost luați de acasă, ei fiind și cetățeni romani, nu pot fi secrete. Trebuie să se poată verifica modul cum sunt aplicate conventiile internationale, legile finlandeze, dar și cele romanești."

Privind aceste probleme, ActiveNews a realizat un interviu exclusiv cu unul dintre membrii delegației, deputatul Doru Coliu, pe care îl vom prezenta în ediția noastră de mâine. 

Totodată, pentru că ne apropiem de 1 iunie, pe pagina de Facebook Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală si copiii ei a apărut o propunere venită de la artistul Florin Chilian, pe care o redăm și noi:
 
„O idee excelentă indusă de mesajul de solidaritate al artistului Florin Chilian cu Familia dnei dr. Camelia Smicală: De 1 iunie să le spunem „La Mulți Ani!” puilor de români răpiți și închiși de Finlanda! Ziua copilului e și ziua lor, a fraților Maria și Mihai Smicală, de 10 si 11 ani, acum separați și ținuți după gratii în "centre de plasament" distincte. Un mic video de la fiecare, cu un „La Mulți Ani, Maria și Mihai!" și orice gând al nostru pentru micuți. Apoi le adunăm de pe FB și le punem într-un filmuleț pentru ei dar și pentru inimile de piatră ale autorităților finlandeze. Poate le spargem! Propunem ca taguri #1iunie , #Finlanda, #Smicala,#FreeMariaAndMihai. Ce ziceti? Daca va place ideea, dati mai departe. Si nu uitati de tag-urile propuse pe #1iunie!"

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews