ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patru zone ale administrației locale din Sydney - inclusiv în Cartierul Central de Afaceri - își vor paraliza activitatea timp de cel puțin o săptămână, începând de ieri, după ce New South Wales (NSW) a înregistrat vineri 22 de noi cazuri de COVID-19 la nivel local, informează ABC News (Australian Broadcasting Corporation).

Zonele guvernamentale locale afectate sunt: Waverley, Woollahra, Randwick, orașul Sydney.
 

Persoanele care locuiesc în aceste zone sau care au lucrat în aceste zone în ultimele două săptămâni vor avea permisiunea de a pleca de acasă doar din 4 motive, până cel puțin vineri, 2 iulie, la ora 23:59:

  • Cumpărături de alimente sau alte bunuri și servicii esențiale;
  • Îngrijire medicală sau nevoi umanitare;
  • Exerciții fizice în aer liber în grupuri de cel mult 10 persoane;
  • Muncă sau educație esențială, în cazul în care nu se poate lucra sau studia de acasă;

Măsura a intrat în vigoare vineri, la ora 23:59, și se estimează că va afecta peste 1 milion de persoane care locuiesc sau lucrează în zonele dens populate.

Premierul NSW, doamna Gladys Berejiklian, i-a îndemnat pe locuitorii din Sydney afectați să evite să facă cumpărături din panică.

„[Nu este] nevoie de așa ceva”, a declarat Berejiklian.

Cel puțin, cetățenii din acele zone nu au interdicție de a circula noaptea:

„Puteți ieși și cumpăra orice aveți nevoie (dacă se încadrează în categoria bunurilor esențiale - n.n.), în orice moment al zilei. Nu avem oră de stingere, nu avem nimic de genul acesta.”

Pe de altă parte, premierul ține să precizeze că măsura nu ar fi disproporționată, deși carantinarea a peste un milion de oameni pentru doar 22 de cazuri noi nu pare a fi o decizie tocmai rațională.

„Vă rog să fiți conștienți că aceasta este pentru a ne asigura că situația nu se va prelungi timp de săptămâni întregi și credem că acesta este un răspuns proporțional cu riscul", a spus ea. Așa ni s-a spus și nouă în martie 2020, când totul a început cu „stați o săptămână acasă”. Apoi o lună, apoi două, ș.a.m.d.

Berejiklian a declarat că multe întreprinderi din zonele afectate vor trebui să își închidă temporar ușile.

„Din păcate, cu excepția cazului în care furnizează alimente și servicii esențiale - adică alimente și servicii de tipul „take away” - nu ne așteptăm ca acele întreprinderi să rămână deschise în următoarea săptămână”, a spus premierul.

Ministrul Sănătății din NSW, Brad Hazzard, a confirmat că magazinele cu amănuntul, nunțile, înmormântările și sportul comunitar ar putea continua, dar alte afaceri neesențiale și alte slujbe din lăcașurile de cult ar trebui să se oprească.