ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trei state europene au mitraliat într-o zi intențiile României de a adera la Schengen. Austria, Germania și Olanda au spus un NEIN ferm intrării României în spațiul Schengen. Într-un comentariu pe acest subiect, la TVR, poetul Mircea Dinescu a calificat refuzul Austriei, țară ale cărei afaceri în domeniul petrolier, financiar și forestier sunt arhicunoscute in România, drept „o măgărie”.

„După ce scoate petrolul României, după ce trage sforile în sistemul financiar românesc prin băncile austriece, dupa ce bărbierește pădurile țării printr-un prieten al președintelui, Austria spune că are "neliniști" în privința României? E o măgărie ce face această țărișoară, care a refăcut imperiul austro-ungar, dar nu cu granițele pe munții Carpați, ci până la Marea Neagră!”, a afirmat Dinescu.

La o zi de la declarațiile președintelui CE, Jean-Claude Juncker, care cerea aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, trei state europene au anunțat că nici nu vor să audă. Austria, Germania și Olanda, mai vechea noastră cunoștință în chestiunea Schengen, au anunțat, prin vocile unor înalți responsabili, că se opun aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

Austria, cel mai mare investitor în România, a fost prima  care și-a anunțat, joi, opoziția față de aderarea României la spațiul Schengen. Cancelarul social-democrat Christian Kern a calificat drept „necugetată” abordarea lui Juncker, amintind că pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu strictețe criteriile de la Maastricht. Ministrul de externe, Sebastian Kurz  a accentuat că „zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile”, iar dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil.

Ulterior, Mark Rutte, premierul Olandei, țară care de ani buni pune bețe-n roate aderării noastre la Schengen, afirma că  viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusă de Jean-Claude Juncker este cea a unui ”romantic”.  ”Cred că atunci când cineva are viziuni, trebuie să consulte un doctor”, a completat Rutte. Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: „Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

În aceeași notă a fost și declarația ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere. El spune că nu vede pentru România și Bulgaria „nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen. „Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german.  Mai tranșant a fost președintele comisiei de finanțe a Uniunii Creștin Sociale (CSU - aliata bavareză a Uniunii Creștin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunțat clar împotriva extinderii zonei euro și a spus direct că România și Bulgaria nu îndeplinesc condițiile pentru a se alătura acestei zone.