Austria ne închide ușa-n nas când vine vorba de aderarea la spațiul Schengen, în timp ce companiile din țara cancelarului Christian Kern profită cât pot de pe urma patrimoniului național al României. 

OMV Petrom a anunțat, luni 18 septembrie, demararea unei noi campanii de foraj în Marea Neagră, în apele de mică adâncime din cadrul blocului Istria. Sondele sunt planificate a fi forate la adâncimi de până la 2.000 metri sub nivelul mării.

Campania de foraj include săparea a două sonde până la sfârșitul acestui an și a altor două sonde până la mijlocul anului 2018, cu investiții estimate la aproximativ 70 milioane de euro.

În cadrul acestei campanii vor fi forate patru sonde noi: trei sonde în zăcăminte existente și o sondă de explorare. "Deși zăcămintele offshore din Marea Neagră au un istoric de producție de 30 de ani, ele continuă să furnizeze o parte importantă
din producția totală a grupului . Prezenta campanie de foraj este în linie cu strategia noastră de a exploata la maximum potențialul portofoliului nostru cheie și de a produce cât mai eficient pentru a gestiona declinul natural al producției", declară Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream. În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producția de țiței și gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentând circa 18% din producția grupului în România. Producția anuală de țiței și gaze provenită din Marea Neagră este echivalentă cu cea necesară pentru a încălzi 1 milion de gospodării timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme. Producția provine din cinci zăcăminte aflate în exploatare: Lebăda Est (descoperit în 1979), Lebăda Vest (descoperit în 1984), Sinoe (descoperit în 1988), Pescăruș (descoperit în 1999) și Delta (descoperit în 2007).