ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, vrea ca la frontiera externă a UE să fie construite garduri cu bani europeni pentru a pune frână migrației ilegale și a nominalizat în acest sens Bulgaria, calculând deja că Bruxelles-ul ar trebui să deblocheze două miliarde de euro pentru gardul pe care Sofia ar trebui să și-l ridice la granițe, relatează „Der Standard”, relatează News.ro, potrivit știripesurse.


„Trebuie să rupem în sfârșit tabuul gardurilor" a spus Nehammer înaintea summitului de la Bruxxeles, în timp ce Karoline Edtstadler, ministrul pentru Europa, i-a ținut isonul, vorbind despre crearea unor „bariere fizice”, în virtutea protecției fontierelor externe.

„Gardurile în sine nu sunt nimic nou", spune el, în timp ce se referea la barierele de la frontiera greco-turcă. 

Săptămâna precedentă, Austria a refuzat intrarea României și a Bulgariei în Schengen tocmai pe motivul migrației excesive. Nehammer, scrie „Der Standard", a subliniat că Bulgaria are nevoie de un gard susținut de mijloacele financiare ale Uniunii Europene. Potrivit propriilor informații, Sofia are nevoie de aproximativ două miliarde de euro pentru acest lucru.

Ca un ecou, Edtstadler întărește afirmațiile acestuia susținând sus și tare necesitatea unor limitări de natură fizică: „Cred că la un moment dat trebuie să conștientizăm faptul că nu va funcționa fără bariere fizice, că trebuie să avem o protecție adecvată a frontierelor externe", a declarat ministrul la krone.tv. Întrebată ce înseamnă bariere fizice, aceasta a precizat că este vorba despre "un gard, un zid - puteți să-i spuneți cum vreți", a spus ea.

Între timp, mai scrie „Der Standard", ministrul de interne Gerhard Karner a respins criticile guvernatorului landului Burgenland (aflat la granița cu Ungaria - n.r.) Hans Peter Doskozil, care ceruse controale eficiente la frontiere. „Ministrul de interne Karner a cerut de la Comisia Europeană exact aceste controale eficiente la frontieră și centre de procesare - de exemplu și în Bulgaria", a declarat joi purtătorul său de cuvânt pentru agenția APA.

 El a subliniat faptul că există un „număr record" de refugiați neînregistrați care ajung în Austria. 
 
Purtătorul de cuvânt a făcut referire, de asemenea, la planul în cinci puncte al ministrului de interne, cu care cancelarul s-a dus și la summitul UE și „care a fost inclus parțial și într-un plan de acțiune al Comisiei Europene pentru Balcani". Acesta presupune:
 
  • controale eficiente la frontieră și finanțarea de către Comisia Europeană a unor infrastructuri la frontiera externă
  • un proiect pilot pentru centre de procesare a cererilor de azil la frontiera externă,
  • o „directivă de respingere", care să nu necesite o examinare individuală a cazului
  • proceduri de azil în țări terțe sigure și o revocare mai ușoară a statutului de protecție pentru infractori.
 
 Comisia a declarat întotdeauna că nu alocă bani pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, ci doar pentru infrastructura de la frontieră. Unul dintre argumente este că banii sunt necesari în altă parte, de exemplu pentru paza de coastă. În ultimii ani, mai multe țări din UE au ridicat deja garduri la frontierele lor pentru a-și proteja frontierele externe, menționează ”Der Standard”.