ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17.01/13:28 Imediat după publicarea deciziei privind coșul zilnic, reacțiile nu au întârziat să apară.
"Asta înseamnă, dacă facem un calcul rapid, 10 lei pentru mâncare, pe zi, pe membru de familie. Asta înseamnă 3 lei pentru fiecare masă. Ce mănânci, de exemplu, la prânz de 3 lei? Amintesc că în România, dacă cumperi din piață – o juma de kil de cartofi costă 1,5 lei; uleiul, apa și gazul să-i prăjești – 0,5 lei. Deci 2 lei, deja. Și de-un leu mai cumperi o ceapă și-o frunză de salată. Sau, meniul doi, o franzelă de-aia de 80 de bani, un iaurt mic la 1,30 lei și-o roșie cherry. 

Și celelalte estimări sunt interesante – de exemplu, la cheltuieli medicale (132 lei / lună / familie); sau educație, recreere și cultură (53 de lei / lună / familie). Estimări care îmi aduc în amintire vremurile „alimentației rațional-științifice” a lui Ceașcă. Așteptăm cu interes și revenirea cozilor alimentare – și lăudarea lor drept „progres” spre societatea socialistă multilateral-dezvoltată”, a scris, pe Facebok, publicistul Cătălin Sturza.
 
Știrea inițială

Coșul minim lunar de consum pentru o familie formată din doi adulți și doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, este de 2.600 lei, din care cei mai mulți bani, respectiv 1.069, sunt alocați pentru mâncare, scrie HotNews.
 
Potrivit sursei citate, nivelul a fost stabilit pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale și ANPC. Comisia de Insolvență la Nivel Central a publicat în Monitorul Oficial decizia privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.
 
„Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa", se arată în documentul care face referire la procedura insolvenței persoanelor fizice și rambursarea sumelor.

Astfel, pentru o persoană care locuiește în mediul urban, valoarea coșului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. 

Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani și 339 lei/copil sub 14 ani.