Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a prezentat, vineri, la Palatul Victoria, ultimele amănunte referitoare la măsurile preconizate de autorități în vederea imunizării populației."Cand vom reuși să asigurăm un nivel de imunizare colectivă de 60 - 70 la sută din populație, vom putea asigura începutul sfârșitului pandemiei. Încrederea publică este elementul esențial care va sta la baza activității de vaccinare", a spus el.

Confom oficialului, autoritățile își propun ca, în 6 luni, să imunizeze peste 13 milioane de persoane, ceea ce ar crea perspectiva atingerii unui grad de 65 - 70 la sută de imunizare a populației generale.

"În acest moment, vaccinul este în curs de autorizare condiționată de punere pe piață. Sunt două companii care au depus documentația în vedere obținerii autorizației condiționate: Pfizer - BioNTech și Moderna. Vaccinarea este voluntară, nu obligatorie. Este un drept, nu o obligație. În România se vor folosi doar vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. Strategia din România este perfect compatibilă cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Combaterea Bolilor.", a completat dr. Gheorghiță.

El a precizat că, în virtutatea campaniilor de informare derulate de autorități, fiecare persoană va putea lua decizia de a se vacina sau nu.

Dr. Gheorghiță: „Populația va fi vaccinată în trei etape: prima este destinată lucrătorilor medicali din sistemului de stat și privat și lucrătorilor din domeniul asistenței sociale. Cea de-a doua etapă vizează populația la risc: cetățeni cu vârste peste 65 de ani și/sau cu boli cronice, precum și persoane care lucrează în domeniul serviciilor esențiale. În etapa a treia va fi putea fi vaccinat restul populației.Procesul de vaccinare se va desfășura în centrele de vaccinare, dintre care unele vor fi înființate în spitale municipale sau județene”.

"Vorbim de 850-900 de centre la nivel național, care vor asigura, fiecare centru, un număr estimat de 5.000 de persoane pe lună", a explicat dr. Gheorghiță.

Centrul de stocare la nivel național va fi Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. De la nivelul acestuia, vaccinul va fi distribuuit centrelor regionale din țară: Spitalul Militar Timișoara, Spitalul Militar Brașov, Spitalul Militar Iași, Spitalul Militar Cluj, Spitalul Militar Constanța și Spitalul Militar Craiova.

De la nivelul acestor centre regionale de stocare, vaccinul va fi distribuit descentralizat în fiecare județ în centrele de vaccinare.