ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentanți ai zeci de organizații neguvernamentale si sindicale, medici, avocați, activiști civici, jurnaliști si cetățeni au participat pe data de 2 august 2021 la cea mai largă și lungă, până în prezent, dezbatere (peste 7 ore) din Romania pe tema efectelor negative ale măsurilor anti COVID-19 impuse de autorități începând cu luna martie 2020. 

Dezbaterea a fost inițiată ca urmare a lipsei de consultare, dezbatere publică și dialog social din partea autorităților publice, precum și a necesității prezentării problemelor reale cu care se confrunta societatea românească începând cu luna martie 2020 și aducerii acestora la cunoștința autorităților publice.

În vederea facilitării dialogului cu autoritățile publice, inițiatorii au trimis invitații de a participa la aceasta dezbatere la peste 9 instituții si autorități publice, de la Președinție si Guvern, la CNSU și Grupul de comunicare tehnico-științifică, însă nicio autoritate a puterii executive nu a participat la dezbatere. Au participat numai parlamentari ai unui singur partid politic, un europarlamentar și un reprezentant al societății civile în CSM. 

Dezbaterea a durat peste 7 ore, s-a transmis live pe mai multe pagini de internet sau de către televiziuni, iar in cadrul ei s-au dezbătut problemele, efectele negative, îngrijorările și nelămuririle privind masurile anti-COVID-19 cu care se confruntă cetățenii.

L-a final s-a hotărât elaborarea unei Rezoluții a cetățenilor care sa fie transmisa forurilor naționale și internaționale, in care sa se expună constatările privind nerespectarea de către autoritățile publice a prevederilor Constituției și legislației, precum și impactul măsurilor anti COVID-19 asupra democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale în România și să se formuleze solicitări concrete către autoritățile publice. 

Participanți la dezbatere 

La dezbatere au participat peste 30 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, printre care Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, Medici pentru Consimțământ Informat, Asociația Angel, Alianța Părinților, Neam Unit,  Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor si Libertăților, Asociația Pro Decizii informate, Alianța Pacienților Cronici din Romania, Asociația Eduarts, OCHR, Liga Studenților din Iași, Asociația pentru Apărarea libertăților Publice, Provita Ortodoxă, etc

Prezenți la dezbatere au fost, de asemenea, si reprezentanți ai diferitelor sindicate, cum ar fi Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual, Federația Solidaritatea Sanitară, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sindicatul Independent Ericsson România, Sindicatului Promedica, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN.

La dezbatere au fost invitați să participe 68 reprezentanți ai autorităților publice decidente la nivel național, european sau internațional (ca urmare a funcției pe care o dețin). Au fost invitați: Președintele României, Președinții celor două camere ale Parlamentului României, liderii grupurilor parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului, prim-ministrul și toți membrii Guvernului, membrii CNSU, membrii grupului de suport tehnico-științific, Avocatul Poporului și adjuncții săi, reprezentanții societății civile în CSM, europarlamentari. 

(Lista nominală poate fi consultată accesând acest link)  

Scopul acestei dezbateri publice a fost acela de a transmite autorităților publice decidente care sunt efectele negative, în rândul populației, ale măsurilor pe care le-au luat și încercarea găsirii unei căi de comunicare, inexistentă până în prezent, între cetățeni și autoritățile publice decidente în această perioadă de criză. 

Din păcate, autoritățile publice decidente nu au dat curs invitației. La dezbatere au participat numai reprezentanții unui partid politic în Parlamentul României, un europarlamentar și un reprezentant al societății civile în CSM. 

În cadrul dezbaterii au fost prezentate probleme concrete cu care se confruntă cetățenii, nelămuririle, incertitudinile și suspiciunile apărute în rândul cetățenilor, constatându-se că există o problemă reală în societate care nu mai poate fi ignorată de către autoritățile publice. 

Totodată, s-a constatat că măsurile impuse începând cu martie 2020 și comportamentul autorităților publice reprezintă grave derapaje de la democrație și de la statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor fiind afectate grav în această perioadă. 

A fost o dezbatere maraton de peste 7 ore, din perspectiva multidisciplinară, la eveniment intervenind mai mulți lideri ai societății civile aparținând  diferitelor categorii profesionale: avocați, medici, juriști, ingineri, polițiști, nutriționiști, asistenți sociali, psihologi, psihiatri, jurnaliști. 

Ca urmare a participării numeroase, timpul alocat a fost insuficient pentru a prezenta detaliat problemele cetățenilor participanți cu privire la toate aspectele și domeniile în care au simțit efectele negative sau ceea ce le-a creat suspiciuni și incertitudini, fiecare axându-se pe ceea ce l-a afectat mai mult.  

La dezbatere a participat și prof. dr. Gheza Molnar, fostul președinte al Societății Române de Epidemiologie, care a exprimat opinia dânsului referitoare la modalitatea de abordare a acestei pandemii, prin prisma vastei experiențe pe care o are în domeniu. 

„Vaccinarea a 70% din populația globului nu va fi realizată niciodată. În schimb, călărirea, ca să spun așa, neacademic, pe populație și impunerea cu diferite reglementări absolut neconstituționale, neetice și imorale, fără nicio discuție pune problema unei dictaturi”, a spus prof. dr. Gheza Molnar.

Totodată, opinia dânsului, de specialist, a fost aceea că este necesară o vaccinare corectă, pe bază de indicație și recomandare medicală personalizată și cu acceptarea informată a persoanei supuse acestui act medical. 

”Noi, în România, la ora actuală, am scos practic vaccinarea din sfera medicală, completamente. Nici măcar cele 15 minute sub observație nu se mai îndeplinesc, și vorbim aici de vaccinările cu caravanele, în autoturisme. Nu spun să nu vă vaccinați. Cine dorește să o facă. Dar aș vaccina, dacă aș fi vaccinatorul dvs, așa încât să vă cunosc sub aspectul vieții, al patologiei dvs, al comportamentului dvs, al mobilității dvs sociale și să am posibilitatea să vă zic dacă trebuie să vă vaccinați cu ARN mesager, sau cu vehiculantul adenoviral sau cu vaccinul corpuscular inactivat, care se întinde pe mai multe paliere de răspuns imunologic antiviral”, a spus prof. dr. Gheza Molnar.

Acesta a criticat structura normativă și legislativă din perioada pandemiei, care a fost chiar și pentru avocați aproape imposibil de înțeles și de parcurs. ”De ce 1,5 metri, 2 metri, 4 metri, 75% din efective, 50% din efective, de ce am schimbat 1,5 la mie incidență pe 14 zile cu acea de 2 la mie? Totul este bazat pe niște decizii care nu au nimic cu medicină, deși în conștiența multora s-a împlântat conceptul acela de dictatură medicală. Vă rog să mă credeți, nu este dictatură medicală. Sub acest aspect medicii ori că tac, pentru că au motive, ori că sunt <<yes man>>-uri care aprobă niște anomalii care încalcă cu multă putere atât drepturile omului, cât și etică și morală, atât medicală, cât și administrativă”, a mai precizat prof. dr. Gheza Molnar.

În cadrul dezbaterii av. Elena Radu, președinte al Asociației Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, a arătat că în toată această perioadă dreptul de acces la instanță al cetățenilor pentru atacarea actelor administrative normative a fost inexistent, acțiunile promovate nefiind soluționate în mod definitiv în perioada scurtă de aplicabilitate a respectivului act normativ. Mai mult, față de atitudinea pe care au adoptat-o judecătorii, care nu au soluționat definitiv acțiunile în mod efectiv în termenul de aplicabilitate al actelor normative atacate, echilibrul puterilor în stat este afectat, rolul constituțional al puterii judecătorești - de control judecătoresc al actelor administrative normative - fiind practic inexistent, îndepărtându-ne astfel de la democrație. 

”Din dezbatere a rezultat că societatea românească se confruntă cu o problemă reală. Este vorba de fapte, acțiuni și inacțiuni ale autorităților publice care ne afectează pe fiecare dintre noi. Efectele negative apărute sunt generalizate, simțindu-le fiecare dintre noi. Unele efecte negative le simțim în mod direct, iar altele ne sunt mai puțin cunoscute, deoarece ne afectează indirect”, a spus av. Elena Radu.

Pregătirea unei rezoluții a cetățenilor

În urma celor constatate în cadrul dezbaterii, în prezent este în curs de redactare o Rezoluție a cetățenilor României referitoare la impactul măsurilor privind COVID-19 asupra democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale în România, în care se vor prezenta „anomaliile” constate care pun în pericol însăși existența Statului Român și vom avea solicitări concrete către autoritățile publice din România.

„Invităm toți liderii organismelor neguvernamentale, sindicate sau organizații sindicale, angajatori ori organizații patronale să semneze această Rezoluție împreună cu noi. Rezoluția va fi ulterior transmisă către toate autoritățile publice din România, precum și către forurile internaționale. Cetățenii români nu pot fi ignorați la infinit de autoritățile publice”, a concluzionat av. Elena Radu. 

Mai multe informații pot oferi doamna Elena Radu, președinte al Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept (www.casd.ro), precum și reprezentanții celorlalte organisme și sindicate participante la dezbaterea publică din 2 august 2021. 

Doamna Elena Radu poate fi contactată la următoarea adresă de e-mail: asociatiaCASD@gmail.com 
 
Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi vizionată accesând pagina de Facebook a CASD sau în videoclipul de mai jos: