Președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a reclamat autorităților că soția așa-zisului lider separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, deține cetățenia română, solicitată în baza dreptului cetățenilor Republicii Moldova de a redobândi cetățenia română, pierdută în 1940 de ei sau rudele lor, când provincia română Basarabia a fost invadată de URSS. Însă autoritățile de la Tiraspol nici măcar nu recunosc suveranitatea Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului, persecută școlile românești din regiune și au organizat un referendum de independență în 2006, nerecunoscut decât de Rusia. 

Astfel, activistul civic Vlad Bilețchi a sesizat marți Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul Republicii Moldova și Autoritatea Națională pentru Cetățenie, relevă TVR Moldova

„În privința separatiștilor anti-români cu cetățenie Română întreprindem următoarele:

1. Cazul făcut public, deconspirat, mediatizat.

2. Solicitare către Ambasada României de a aduce la cunoștința autorităților responsabile din România a faptului de acordare a cetățeniei române contrar normelor legale.

3. Solicitare către Consulatul României în Republica Moldova de a revizui decizia de acordare a cetățeniei și de retragere a acesteia.

4. Petiție la deputații din Parlamentul Republicii Moldova cu solicitarea de a interveni legal prin mijloace de comunicare diplomatică și inter-parlamentară în acest caz strigător la cer.

5. Sesizarea Autorității Naționale pentru Cetățenie privind această abatere, în contextul celor peste 350.000 de dosare aflate în revizuire pentru fals în acte publice, anularea acestei cetățenii.

6. Sesizarea organelor de drept și de urmărire penală din România în privința acestor fărădelegi”, a declarat Vlad Bilețchi.

Vlad Bilețchi a dezvăluit luni că Svetlana Crasnoselscaia, soția așa-numitului lider al regiunii separatiste trasnistrene a Republicii Moldova, deține cetățenia română.

„În timp ce pro-rușii se zbat cu spume la gură pentru „independența Transnistriei” și lupta pentru „eliberarea de sub români” - liderii își fac cetățenie și acte românești. Trăiesc bine și europenește. Benevol și nesiliți de nimeni se bagă sub cei de „sub jugul” cărora cică vor să iasă. România este rea și criticată doar pentru proștii care cred și le urmează propaganda, în rest - fiecare trage ce poate și pupă drapelul României și depune jurământ de credință patriei”, a reacționat Bilețchi.

Acesta a anunțat pe o rețea de social media depunerea unei reclamații la Consulatul României din Chișinău, anunțând și alte petiții pe care le pregătește: „Sesizarea în privința separatiștilor anti-români, dar cu cetățenie Română și jurământ de credință în fața României, a ajuns la Consulatul General al României la Chișinău. Urmează Parlamentul, Autoritatea Națională pentru Cetățenie și organele de urmărire penală”, a scris Vlad Bilețchi, marți, pe contul lui de socializare.

Procesul de redobândire a cetățeniei române este momentan blocat, din cauza „unor rețele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei” în Republica Moldova. Peste 230.000 de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 până în prezent, se află în proces de examinare la autoritățile române, mai informează TVR Moldova.