ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 26 mai 1918, o bandă de ruși a încercat să atace pichetul de grăniceri din Palanca. Tânărul de doar 26 de ani Iacomi Gheorghe, s-a îndepărtat de pichet pentru a vedea cine dă târcoale locului. Observând banda de bolșevici, a dat alarma pentru a-și deștepta camarazii și i-a somat prin foc de armă pe inamici. Soldatul Iacomi Gheorghe, originar din com. Oancea, jud. Covurlui, a fost găsit mort la 60 metri de pichet, salvând astfel viața celorlalți 12 camarazi.
 
Pe acel loc – în Baltă, lângă Nistru - în 1933, conducerea Regimentului 5 Grăniceri (Cetatea Albă) a ridicat un crucifix din piatră, înalt de aproape 3,5m. Pe cruce era scris: IACOMI GHEORGHE, iar pichetul de grăniceri pe care l-a apărat, i-a luat mai târziu numele. Astăzi ruinele acelui pichet mai pot fi observate pe malul râului Nistru, fiind însă năpădit de buruini și uitare.

În Revista Grănicerul din 4 aprilie 1933 a fost publicată o poezie închinată acestui grănicer, de unde reiese că el a fost omorât pe malul Nistrului, mai sus de liman. De fapt, acest tip de cruci sunt foarte răspândite în cimitirul din comuna Palanca. Versurile acestei poezii, scrise de sergentul Ion Plopu, sună în felul următor:

Foaie verde, foaie lată
Cine-mi geme noaptea toată?
Apa Nistrului cea lată
Plânge la o cruce-naltă

De ce plângi lacrămi amare
Nistrule dintre hotare,
Plângi bujorii care pier
Sau un mândru Grănicer?

Plâng pe Gheorghe Iacomi
Grănicer pierit din vii
Ce-a căzut la datorie
Pentru scumpa Românie

El în post că se afla
Pază la pichet făcea,
O bandă din jos venea
Din Rusia că trecea,
Pichetul că-l ataca
Iacomi alarma da,

Bolșevicii – naintează
Gheorghe striga și somează
Ei în loc că nu stătea
Gheorghe foc că îmi trăgea

Bolșevicii mi-l chitea
Puștile că le gătea
Și pe Gheorghe î lochia
Drept în piept că-l nimerea

Gheorghe foc că mai trăgea
Pe bandiți în loc ținea
Grănicerii că venea
Bolșevicii că fugea
Gheorghe sufletul își da
Dar pichetul îl scăpa

Regimentul îl cinstea
Cruce-naltă-i ridica
Grănicerii îl strângea
Ordin de zi le citea:

Despre Gheorghe Iacomi
Grănicer pierit din vii
Ce-a căzut la datorie
Pentru scumpa lui moșie

Foaie verde, foaie lată
Cine-mi geme noaptea toată?
Apa Nistrului cea lată
Plânge la o cruce-naltă

În curtea Bisericii din Palanca, erau înhumați mai mulți militari și grăniceri căzuți sau morți la datorie în această localitate:

Un ofițer rus necunoscut, ucis de bolșevici în 1918 în fața Primăriei.

Soldatul grănicer Gheorghe Iacomi, fiul lui Iacob Gocea de 26ani din com. Oancea, jud. Covurlui (zis Gheorghe Iacomi), ucis de bolșevici la 23 mai 1918.

Soldatul grănicer Ioan, fiul lui Dimitrie Cotescu din s. Bârlog, jud. Argeș (23 de ani), ucis de camaradul său la 14.02.1919.

Soldatul grec Pavel Pashalov din com. Livadia, Salonic (27 ani), mort la 07.04.1919

Căpitanul armatei ruse de etnie polonă – Nicolai, fiul lui Alexandru Maciugorschi, de 51 ani, mort la 13.03.1921.

Soldatul grănicer Dumitru Stoica de 22 ani, înecat în Nistru la 1 aprilie 1921.

Soldatul grănicer Artemie Constantin de 22 ani, împușcat la 10.12.1923.

Soldatul grănicer Ilie Macarenco din com. Toporăuți, Cernăuți de 22 ani, mort la 10.05.1925.

Soldatul grănicer Tănase Constantin, fiul lui Dumitru și Ecaterina din com. Oltina, jud. Constanța, de 22 ani, înecat în Nistru la 17.07.1928.

Soldatul grănicer Solomon Năstase din com. Obârșani, jud. Tutova, de 22 ani, înecat în Nistru la 28.06.1929.

Soldatul grănicer Păun, fiul lui Ștefan Ivașcu și mama Tudora din Glodeanu Sărat, jud. Buzău de 22 ani, înecat în Nistru la 1.07.1930.

La finele lunii octombrie 2022, proiectul de restabilire a fost executat de arhitectul Mihail Andrieș. Câteva luni mai târziu, avocatul Iulian Rusanovschi împreună cu primarul Dumitru Cozlovschi, episcopul Veniamin Goreanu și șeful IGPF – Rosian Vasiloi au stabilit ca acest monument să fie amplasat în punctul de trecere a frontierei din com. Palanca.

Pentru a putea începe lucrările de instalare, proiectul de execuție a fost coordonat cu Serviciul Vamal al R.
 
Moldova, iar Consiliul local Palanca a adoptat Decizia nr. 9/23 din 15.12.2022 în temeiul căreia, a fost adoptată în iunie 2023, Hotărârea de Guvern privind înființarea operei comemorative de război.

În mai 2023, meșterul Ion Răileanu, fiind susținut de preotul Mihail Drăgănescu, a turnat fundația de beton a monumentului, iar câteva zile mai târziu, meșterul popular Alexandru Cojocaru a instalat monumentul, lucrat în piatră de Cosăuți. Pe latura din față a monumentului a fost inscripționat următorul text:

ETERNĂ MEMORIE 
GRĂNICERILOR REGIMENTULUI 5 CETATEA ALBĂ
CĂZUȚI PENTRU APĂRAREA HOTARELOR ROMÂNIEI ÎNTREGITE
GHEORGHE (GOCEA) zis IACOMI – 26.05.1918
IOAN COTESCU – 14.02.1919
DUMITRU STOICA – 1.04.1921
ARTEMIE CONSTANTIN – 10.12.1923
ILIE MACARENCO – 10.05.1925
TĂNASE CONSTANTIN – 17.07.1928
SOLOMON NĂSTASE – 28.06.1929
PĂUN IVAȘCU – 1.07.1930

Pe latura din spate a fost eternizat istoricul monumentului pentru a fi scos de sub anonimatul istoriei:

MONUMENT EDIFICAT ÎN 1933
DE REG. 5 GRĂNICERI CETATEA ALBĂ
DISTRUS ODATĂ CU OCUPAREA BASARABIEI
RESTABILIT ÎN 2023 DE CĂTRE A.O. MONUMENTUM
LA INIȚIATIVA AV. IULIAN RUSANOVSCHI
ARHIT. MIHAIL ANDRIEȘ
SFINȚIT DE EPISCOPUL VENIAMIN GOREANU

Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 8 septembrie 2023, cu participarea  conducerii Poliției de Frontieră și Ministerului Afacerilor Interne, oaspeților de onoare din România și din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanților administrației publice locale și Asociației Monumentum, localnicilor, dar și altor invitați, precum atașatul de interne de pe lângă Ambasada Germaniei și cea a României.
 
 
Slujba de sfințire a monumentului a fost oficiat de episcopul Basarabiei de Sud – Veniamin Goreanu, împreună cu un sobor de preoți, din care făcea parte și parohul bisericii din localitate – preotul Mihail Drăgănescu. Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți ce prezenți și s-a rugat Domnului pentru pace în lume, afirmând că Troița ridicată în cinstea eroilor neamului, a grănicerilor de atunci, dar și de astăzi, căzuți la datorie, v-a responsabiliza pe toți trecătorii prin preajma monumentului și pe conducătorii țării pentru a lupta pentru apărarea păcii și a valorilor democrației. Este trist ce se întâmplă în Ucraina, iar pentru noi un motiv în plus să ne rugăm Domnului să ne ocrotească și să ne dea înțelepciune pentru a construi o lume mai bună. Preasfințitul Veniamin i-a îndemnat pe cei prezenți să lucreze cu dragoste și perseverență pentru ca să fie reînviate monumentele distruse, iar noi să ne cunoaștem istoria adevarată și să luăm deciziile cele mai bune pentru viitorul nostru.

La finalul evenimentului, mai multe persoane care s-au implicat in ridicarea monumentelor grănicerilor români, distruse de sovietici, au primit diplome și Medalia pentru cooperare din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, printre care avocatul Iulian Rusanovschi, preotul prof. Viorel Cojocaru, arhitectul Mihail Andrieș, ofițerul în rezervă Ion Deli, episcopul Veniamin Goreanu ș.a.