ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe organizații de mediu avertizează că modificările legislative ce s-au dezbătut, luni, la Camera Deputaților pot să ofere, din nou, monopol marilor companii de pe piața lemnului din România și să contribuie la mascarea tăierilor ilegale de păduri transmite AGERPRES.

„Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților dezbate, luni, 29 iunie, (proiectul de lege PLx. 356/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 - Codul silvic) eliminarea prevederii din Codul Silvic care impune oricărei companii procesatoare de lemn din România să nu prelucreze mai mult de 30% dintr-o anumită specie de arbori. Această prevedere va favoriza, în mod evident, marile companii precum Schweighofer, Kronospan sau Egger', se arată în comunicatul citat.

Această prevedere anti-monopol a fost adoptată în 2015. La acel moment, Declic, Greenpeace, Agent Green și alte 24 de organizații s-au mobilizat pentru a cere deputaților să adopte legea și să respingă rectificarea propusă de președintele Iohannis. Au fost organizate proteste în București, Cluj și multe alte localități din țară și Diaspora, se mai arată în comunicatul organizației ecologiste.

Necesitatea introducerii acestei limitări a venit din faptul că trei mari companii multinaționale - Holzindustrie Schweighofer, Kronospan și Egger - dominau piața românească la achiziția de material lemnos. În aceste condiții, producătorii autohtoni și cei ce depindeau de lemnul de foc pentru încălzire erau defavorizați la achiziție, arată organizațiile ecologiste.

„Dacă Schweighofer lucrează la capacitate maximă și doar cu lemn românesc, așa cum a făcut până în 2014, atunci nu mai rămâne nici un arbore conifer pentru industria autohtonă și pentru gospodării. Această companie, care nu aduce valoare adăugată lemnului, creează o presiune pe care pădurea românească nu o mai poate suporta", a adăugat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

La rândul său, Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic, consideră că piața neagră a lemnului furat va crește.

„Eliminarea limitei de 30% din piață pentru procesarea lemnului din România este un pas înapoi în timp, înainte de 2015, în vremuri în care cererea internațională de lemn brut a construit rețele infracționale de exploatare a pădurilor. În 2020, nu de stimularea producției de cherestea avem nevoie, ci de programe de încurajare a procesării lemnului cu valoare adăugată. Industria mobilei și micii antreprenori din construcții sunt cei care au nevoie de atenție, nu vânzătorii internaționali de cherestea. Suntem sub asaltul schimbărilor climatice, trebuie să stocăm carbon și apă în sol. Cetățenii vor case verzi în care lemnul să fie folosit cel puțin 20 de ani, nu să alimenteze goana după resurse cumpărând mobilă care se strică în trei ani. Pe scurt: nu mai tăiați pădurile pentru exportul de scânduri!" a precizat Ciprian Gălușcă, Greenpeace România.

Tot luni, Comisia de Agricultură urma să discutre și modificarea definiției materialului lemnos, informează comunicatul Greenpeace.