ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Campania anti corupție din România ultimilor ani seamănă izbitor de tare cu operațiunea „Mani Pulite”, din Italia.  Jurnalistul Paolo Gianlorenzo, de la Etrurianews.it, atrage atenția că România riscă să repete greșelile italienilor, pentru că, la fel ca și în Italia, se desfășoară o luptă a justiției împotriva întregului sistem politic, iar în această cursă pică oameni nevinovați. Singurul câștig a fost transparența finanțării partidelor politice italiene, avertizează ziaristul.

În 1992 magistratul Antonio di Pietro a dispus arestarea politicianului Mario Chiesa, dând startul operațiunii „Mani Pulite", adică Mâini Curate. Sutele de anchete și arestări care au urmat au decapitat clasa politică de la acel moment dezvăluind corupția din sistem. 

În pofida impactului enorm al „Mani Pulite", Italia rămâne lovită de scandaluri de corupție, de la cele care l-au avut în centru pe Berlusconi și până la rețeaua amplă „Mafia Capitale" la Roma. România este obligată să învețe din greșelile făcute de Italia, susține un jurnalist Italian.

Într-un interviu pentru Adevărul, Paolo Gianlorenzo, jurnalist EtruriaNews.it, a făcut o comparație între ce s-a întâmplat în Italia și  situația actuală din România. 

„Sunt foarte multe similitudini, pentru că și în Italia sistemul juridic s-a îndreptat împotrivia sistemului politic. Singurul lucru care s-a schimbat după „Mani Pulite" este că partidele politice nu mai sunt finanțate cu bani privați, ci doar prin bani publici. Marea eroare care s-a întâmplat în Italia a fost că nu s-a mai ținut cont de opinia publică, ci doar de acțiunile magistraturii împotriva politicienilor”, a declarat Gianlorenzo.

Lupta anticorupție din Italia a creat multe victime colaterale, afirmă ziaristul italian. „Când magistrații au devenit vedetele luptei anticorupție, foarte mulți oameni au devenit victime ale ale acestei campanii, deși erau nevinovați. Au fost mulți corupți care au meritat să meargă la închisoare, dar pe lângă aceștia au fost și foarte multe victime colaterale, victime ale sistemului. (…) Dacă stăm și analizăm rezultatele luptei anticorupție, vedem că acești oameni nu și-au meritat soarta. Justiția a pornit o cruciadă în care au fost și victime colaterale”,  a mai spus jurnalistul. 

Paolo Gianlorenzo constată faptul că, după exterminarea clasei politice, a început haosul în Italia.