ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România, se iau măsuri de combatere reală a transmiterii virusului sau tot măsuri aberante fără niciun efect?  
 
Transmisibilitatea variantei Delta:

” Estimările din Marea Britanie indică în mod similar, că Delta VOC este cu 40-60% mai transmisibilă decât Alpha. În Marea Britanie, Delta VOC s-a răspândit rapid, în ciuda acoperirii relativ ridicate de vaccinare. După ce a fost raportat pentru prima dată la mijlocul lunii martie 2021, Delta VOC a devenit varianta predominantă în Marea Britanie la mijlocul lunii aprilie și, începând cu 14 iunie 2021, a reprezentat 91% din cazurile secvențiate [4]” Impactul potențial asupra evadării imune (reinfecție și in-vitro studii de neutralizare) 

Rezultatele unui studiu de monitorizare a apariției reinfectiilor prin testarea PCR la fiecare două săptămâni într-o cohortă de persoanele puternic vaccinate (95%) din Marea Britanie indică faptul că în perioada în care Delta VOC a devenit predominantă, reinfecțiile au rămas la un număr foarte scăzut la indivizii anteriori fie PCR pozitivi, fie seropozitivi .”

După care, iar face ECDC niște scenarii cam apocaliptice si ne propune soluții:

- Vaccinarea. Însă, ”în absența dovezilor privind eficacitatea vaccinală a unei doze de vaccin la persoanele infectate anterior împotriva dominanța preconizată a COV Delta cu potențial de scăpare imunitară, ECDC recomandă administrarea unei doze complete de ciclu complet de vaccinare tuturor persoanelor care prezintă un risc crescut de COVID-19 sever, indiferent de infecția anterioară.”

Deci, după ce englezii, cei mai afectați de varianta Delta, au făcut studii si au concluzionat că dacă ai fost testat pozitiv sau ai anticorpi este puțin probabil să te mai infectezi, ECDC zice: și ce dacă? Vaccinează-te! 

- Măsuri de distanțare și purtare mască în spații închise și spații deschise aglomerate, inclusiv în școli și pe unde se mai întâlnesc tinerii și adolescenții (se găsesc iar să le pună o pată că sunt cei mai periculoși).  

- Călătorii: 

o Daca ai test negativ la plecare sau sosire: carantina 5-7 zile cu test negativ înainte de a ieși din carantină (inclusiv la persoanele care nu s-au vaccinat complet, dar se poate renunța pentru cele vaccinate); 
o Daca nu te testezi: carantina 14 zile. 

”Conform celei mai recente recomandări a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații și reglementarea certificatului digital COVID [42], renunțarea la măsuri de călătorie precum testarea sau carantina poate fi luată în considerare pentru persoanele complet vaccinate și recuperate [43].”

 Dar, ca întotdeauna, ECDC se spală pe mâini, și-a dat și el cu părerea numai:

” Această evaluare se realizează pe baza faptelor cunoscute de ECDC în momentul publicării.
Până în prezent, există doar câteva studii care au analizat eficacitatea vaccinurilor COVID-19 Comirnaty și Vaxzevria împotriva VOC Delta. Estimările eficacității vaccinurilor trebuie interpretate cu precauție, așa cum există timp de urmărire limitat în prezent după vaccinarea finalizată.

Informațiile cheie care vor îmbunătăți înțelegerea și caracterizarea riscului prezentat de Delta VOC includ:
• Caracterizare epidemiologică suplimentară a COV Delta, în special pentru cazurile care nu sunt legate de călătorie;

• Estimări de transmisibilitate îmbunătățite, inclusiv informații despre mecanismul de transmisibilitate sporită precum diferențele de 
încărcare virală, vărsarea virală sau durata infecției;

• Caracterizarea clinică a cazurilor;

• Studii in vitro de neutralizare pentru a evalua potențialul de evadare imună utilizând ser și ser convalescent de la indivizi vaccinați;

• Investigația și monitorizarea reinfecțiilor și infecțiilor descoperite.

ECDC nu este în măsură să evalueze riscul la nivel de țară din cauza variațiilor semnificative ale capacității de detectare și strategii de testare între țări. Țările care nu au capacitate de secvențiere la nivelul cerut ar trebui contactați ECDC la typing@ecdc.europe.eu pentru a primi suport suplimentar pentru capacitatea de secvențiere.”

Deci, care va să zică, nu prea știe ECDC cum stă treaba cu vaccinarea și varianta Delta, pentru că sunt numai câteva studii făcute cu privire la vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Însă, dacă zise Consiliul UE că se poate renunța la testarea persoanelor vaccinate și recuperate, ca să nu zică lumea că au introdus Adeverința verde (Certificatul Covid) degeaba, atunci țările n-au decât să renunțe la testare. 

Așa că mă întreb eu, e groasă sau nu cu varianta Delta? Că dacă e groasă, iei măsuri să nu ”se introducă” virusul în țară, ca să nu se răspândească, nu? Iar dacă  nu iei, poate nu e atât de groasă. 
Acum ce e cu variantele astea ale virusului?
 
Deci avem varianta: 

- Alfa (britanică) – descoperită în septembrie 2020; 

- Beta (africana) – descoperită în septembrie 2020; 

- Gamma (braziliană) – descoperită în decembrie 2020;

- Delta (indiană) – descoperită în decembrie 2020. 

În România, pe site -ul Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile se postează periodic informări cu privire la aceste variante ale virusului care determină (informarile cu S in față): https://www.cnscbt.ro/.../analiza-cazuri-confirmate... 
Uitându-mă în urmă, varianta Delta a apărut în România începând cu informarea din 3 iunie (S21: https://www.cnscbt.ro/.../2484-s-21-informare-cazuri.../file) 

În ultima informare, din 24 iunie 2021 ni se spune că au fost confirmate 44 cazuri cu varianta Delta, din care 1 persoana a decedat. 

”În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, în România, a variantei Delta.”

Așa că mă întreb eu: 

Nu ar fi mai bine să ne lase cu certificatul lor și cu vaccinarea în pace? 
Să facă ei bine să testeze toate persoanele care intră în țară, acestea să fie plasate în carantină 5-7 zile (că aia zice ECDC că ar fi perioada de incubație, dacă perioada asta de carantină o invocă), iar dacă după 5-7 zile au un test negativ să iasă din carantină (că tot ECDC zice asta). 

Cum, în România, în ultimele 14 zile au fost testate pozitiv 1.084 persoane (cu toate variantele virusului), nu ar face bine să ia măsuri reale de combatere a transmiterii virusului și să ne lase în pace cu măsurile lor aberante, ca să putem să ne vedem de viață? 
Dacă acum avem 1.084 de persoane infectate și izolate plus nșpe mii de carantinați, cum vine valul 4?

Păi vine, dacă tu, stat, iei măsuri tâmpite care restrâng drepturile și libertăților cetățenilor degeaba, fără să aibă vreun efect real în combaterea transmiterii virusului, acorzi ”facilități” și drepturi persoanelor vaccinate numai pentru că ai tu target de vaccinare și pentru că s-au găsit unii să impună o hârtie (certificat/adeverință) degeaba, pe care poți să o arunci la coș. 

În schimb, ca să iei măsuri reale de combatere a introducerii și transmiterii virusului și variantelor lui în țară, pauză. 
Așa că fă tu bine stat român și ai grijă la graniță: testează toate persoanele care vin în țară, carantinează-le pe perioada de 5-7 zile, pentru siguranță, testează-le și la ieșirea din carantină și gata valul nșpe. 

Dar măsura să fie aplicabilă tuturor, indiferent de funcție și de motivul deplasării, fără excepții. Că din cauza excepțiilor ălora suferim toți după aia. 

Că aia e! Ne plac concediile și ne plimbăm, ne asumăm măsurile de siguranță care se impun. 
E musai să ieși din țară (diplomat, student, lucrător, liber profesionist sau ce-ai mai fi)? Ghinion! La întoarcere, test și 5-7 zile în carantină, că nu stă virusul să te întrebe tu cu ce treabă prin alte state. 

Păi, ori încercăm să combatem introducerea în țară a virusului ori ne facem că facem?
Da, eu sunt de acord ca, dacă ies din țară, să mă testez, să stau în carantină (din aia legal instituită: cu decizie emisă cu respectarea tuturor legilor în vigoare) 5-7 zile, să mă testez și ca să ies din carantină, iar după aia: LIBER! Fără nicio măsură aberantă care nu îmi folosește nici mie, nici altora la nimic. 

Da, sunt de acord să fie ”arestată la domiciliu” 5-7 zile ca să evit eventuale pericole viitoare, decât să fim toți privați de drepturi și libertăți c-așa vrea statul și ne prezumă pe toți infectați, cu excepții, după cum îi place și după necesități. 

Nu vreau măsuri care se impun pentru simplul fapt că așa vrea statul, dar care nu folosesc la nimic. 

Așa că încetați cu prostia de stare de alertă și cu măsurile aberante și luați măsuri reale de combatere a transmiterii virusului!

Cu vaccinarea: să ia fiecare cetățean ce decizie dorește, fiind informat în prealabil de stat (că are obligație în sensul ăsta) cu privire la toate riscurile la care se expune, nu cu povești că vaccinul îi aduce ”nemurirea” și fericirea pentru că nu e deloc așa.