ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României condus de premierul Florin Cîțu a suspendat drepturile unei majorități în momentul în care a impus restricții pentru persoanele care nu au dorit să se vaccineze, precum interdicții de a intra în anumite locuri sau de a participa la diverse activități. Iar Hotărârea de Guvern prin care s-au dispus aceste măsuri este profund nelegală. Verdictul îi aparține cunoscutului avocat Adrian Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM, citat de Lumea Justiției

Într-un comentariu făcut pe pagina sa de Facebook, vineri seara, 17 septembrie 2021, Toni Neacșu precizează că de fapt Guvernul nu a reglementat drepturi, ci a limitat libertăți pentru un grup majoritar de români, în speță persoanele nevaccinate: 

„Pentru a înțelege foarte clar despre ce vorbim: Guvernul nu a decis astăzi ce pot face vaccinații și posesorii certificatului verde în general, ci ce nu pot face cei nevaccinați, din momentul în care incidenta COVID depășește 3%.

Nu a reglementat drepturi, ci a instituit limitări ale libertății de circulație a unui grup majoritar de persoane din România, nevaccinații.

Practic, nevaccinaților li s-a interzis accesul în următoarele locuri, după cum urmează: cinematografe, săli de teatru sau de spectacole, concerte, festivaluri, nunți, botezuri, conferințe în spații închise, mitinguri, demonstrații, restaurante, cafenele, cluburi, pub-uri ori orice altfel de localuri, săli de sport, săli de jocuri de noroc, locuri de joacă pentru copii în mall-uri, competiții sportive în spațiu închis, piscine interioare.

Dacă mai e nevoie să mă repet, adoptarea acestor măsuri prin HG este nelegală, Legea nr. 55/2020, aceea care prevede interdicțiile care pot fi instituite pe durata stării de alertă, neenumerând astfel de măsuri printre cele ce pot fi luate. De exemplu, prin lege poate fi interzisă activitatea restaurantelor, dar nu poate fi interzisă intrarea în aceleași restaurante a unei anume categorii de persoane. HG-ul va fi atacat în contencios administrativ și nu mă îndoiesc că istoria lui va fi scurtă. Desigur, vor trece apoi prin lege aceleași măsuri.

Regret să o spun, dar este o formă de segregare pe considerente medicale, mai exact pe considerente care țin de exercitarea drepturilor constituționale de a dispune de propriul corp, a dreptului la sănătate și a libertății de conștiință. Pasul următor este să se creeze spații special amenajate pentru nevaccinați, eventual închise, precum cabinele de fumători în aeroporturi.

P.S. Aș vrea să fie foarte clar: sunt adeptul vaccinării, dar numai ca opțiune proprie și asumată”, a scris avocatul Adrian Toni Neacșu, vineri, pe Facebook.