ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 3.000 de magistrați au fost urmăriți și ascultați între anii 2014-2018 de Binomul Kovesi-Coldea, în 1.443 de dosare penale, se arată într-un raport al Inspecției Judiciare (IJ) înaintat CSM, scrie Evenimentul Zilei.

Conform avocatului Toni Neacșu, fost membru CSM – vizat și el de un dosar al DNA în perioada respectivă, unul din doi magistrați din România a fost interceptat de DNA în perioada în care la conducerea DNA se afla Laura Codruța Kovesi, iar la SRI șeful operativ era Florian Coldea.
 
„Magistrații au fost supravegheați cu vârf și îndesat”, a declarat inspectorul-șef al IJ Lucian Netejoru pentru Antena 3. „În ceea ce privește numărul dosarelor înregistrate, vizând magistrații, acestea au fost – în perioada de referință 1 ianuarie 2014 și până la mijlocul anului trecut – 1.443 de dosare, vizând nu mai puțin de 1.962 de judecători și 845 de procurori”, a dezvăluit șeful IJ.

Netejoru spune că aceste dosare ale DNA-ului au vizat 13 judecători membri sau foști membri ai CSM-ului și doi membri care erau procurori, doi membri sau foști membri ai CSM. 1În privința dosarelor soluționate, au fost, în ceea ce privește judecătorii, 1.208 de dosare vizând 1.604 judecători, rămânând la 30 iulie 2018 un număr de 235 de dosare nesoluționate vizând 433 de judecători”, a completat Netejoru. Nesoluționate sunt cauzele vizând doi membri ai CSM și șapte inspectori judiciari, printre care se numără și Lucian Netejoru, cu care a vorbit primul despre dosarele penale ale magistraților, în 27 iulie 2018, fostul adjunct al Laurei Codruța Koves, Marius Iacob, declara că la DNA ar fi fost înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetați magistrați.
Avocatul Toni Neacșu (n.r. – fost membru CSM condamnat cu suspendare în 2015 într-un dosar al DNA) a comentat dezvăluirile făcute de șeful Inspecției Judiciare: „În ce privește mandatele de supraveghere (interceptare telefonică, supraveghere audio-video, filaj ș.a.) numai de către Înalte Curte de Casație și Justiție au fost emise în această perioadă, la solicitarea DNA, 942 de mandate pe numele unor magistrați. Vârful a fost, raportat la anii controlați, în 2015 (413 mandate) și 2014 (313 mandate), după care, odată cu dezbaterile publice vizând abuzurile DNA cererile au scăzut, ajungând la doar 48 de mandate în 2017. Și numai această scădere bruscă și e suficient să înțelegem dimensiunea practicilor abuzive anterioare anului 2016. Aș fi curios și în legătură cu statisticile celor mai negri ani, de dinainte de 2014. Nota bene, în acest număr nu intră mandatele date pe siguranță națională la cererea SRI, ci doar cererile formulate pentru infracțiuni de corupție de către DNA. (…) Trăgând linie, rezultă că unul din doi magistrați (în total există 6.500 de judecători și procurori) a fost supravegheat tehnic, altfel spus a fost ascultat, interceptat ori filat”.